сряда, 3 март 2021 г.

Бургас отбелязва Трети март

 Бургас отбелязва Трети март | Кибик

Честванията, организирани от Община Бургас, започнаха със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Службата изнесоха представители на бургаското православно духовенство.

По традиция на площад „Атанас Сиреков“ с военни почести бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Община Бургас.

През целия ден родолюбиви бургазлии се стичаха към паметниците на загиналите за свободата, за да отдадат почит и да поднесат цветя.

 Бургас отбелязва Трети март | Община Бургас

В програмата за отбелязване на Трети март бе включена и прожекцията на българския игрален филм „Под игото“ в НХК. Продукцията на режисьора Дако Даковски е заснета през далечната 1952 година, а лентата се съхранява в Регионална библиотека „П. Яворов“. Музиката към филма е композирана от Филип Кутев.

Тържествата се пренесоха и по море. В акваторията на Пристанище Бургас състезатели от яхтклубовете “Черноморец Бургас” и “Порт Бургас” направиха демонстрационна гонка, а на лодките им се вееха български знамена.

Новините от днес и със задна дата