сряда, 17 март 2021 г.

Развенчаха мита, че от хляба се дебелее

 

Така смята директорът на Научноизследователския институт по хлебопекарна промишленост в Русия Марина Костюченко. Според нея това е мит. 

“Калоричността на нарязана питка от пшенично брашно е 260 ккал. Ако човек води активен начин на живот, ако той се храни балансирано и няма медицински противопоказания, няма да напълнее, тъй като на ден изяжда 150-грамова нарязана питка”, смята тя. 

И допълва, че е важно да включите в менюто си и бял, и ръжен хляб, тъй като ръженият е полезен заради многото хранителни влакна в него. Той може да се използва и като профилактика на редица заболявания, включително сърдечносъдови. 

“Белтъчините в ръжта са по-пълноценни по аминокиселинен състав, а желязото е три пъти повече, отколкото в говеждото месо. Изделията от ръжено брашно не съхнат бързо и не се развалят. Постоянната консумация на такива продукти спомага за запазване на здравето и профилактика на сърдечносъдовите и други заболявания”, отбелязва още експертът. 

За балансирано хранене трябва да включите в менюто си и ръжен, и пшеничен хляб. Разбира се, с изключение на хората  със заболявания, като захарен диабет, когато е нужно да се ограничи консумирането особено на бял хляб. 

“Като цяло, не се отказвайте от полезните продукти, още повече от ароматния ръжен хляб”, съветва Марина Костюченко.

“Пациентите с диабет тип 2 не трябва да консумират черен хляб, това може да е опасно за тях“, твърди американският диетолог д-р Майкъл Мосли като контрапункт на много от диетолозите, които препоръчват именно черен хляб на хора с такава диагноза. И обяснява, че производителите слагат в него различни добавки за подсилване на вкуса, които могат да повишат нивото на кръвната захар. 

Д-р Мосли препоръчва диабетиците да заменят черния хляб с пълнозърнест (с киноа, булгур, ръж, ечемик, кафяв ориз, елда), а също и бобови продукти. Всички изброени продукти съдържат сложни въглехидрати, които не позволяват резки колебания на кръвната захар. Те съдържат и целулоза, поддържаща чревната микрофлора. Разбира се, хората с тази диагноза е добре колкото се може по-рядко да употребяват сладкиши и газирани напитки.

Новините от днес и със задна дата