четвъртък, 4 март 2021 г.

Тайнственият камък, който сбъдва желания в село Побит камък

  

Ако сте тръгнали към Родопите и пътят ви минава по трасето Велинград - Доспат, не бързайте към крайната си цел. Направете малка отбивка по пътя, за да видите един необикновен камък, сякаш забит от великан в земята, пише trip.dir.bg.

Височината му е над 4 метра, а обиколката - над 8 метра и застанали в подножието му, може да се почувствате като миниатюрни буболечки. 

В далечината виждате селото и възвишенията на Родопите, които успокояват очите с меките си гънки и зелените си нюанси. Зад гърба ви има гора, а от селото може да се уче кукуригане на петел и мучене на крава. Мястото е въплъщение на спокойствието и омиротворението. 

Но за какво е служел камъкът и естествено природно творение ли е?

Историята и предназначението на камъка остават мистерия. Съществуват предположения, че камъкът е бил култово място за траките, където те са почитали Богинята Майка или Бога Слънце. Към тази вероятност насочва фактът, че камъкът е обработван, за да добие форма на фалос - често срещан символ на тракийския култ към слънцето. Знае се, че в района на селото е имало тракийски поселения, така че в тази теория има резон.

Според други камъкът е дело на природата, а не на човешка ръка. Трудно е човек да повярва в това, докато стои и наблюдава канарата - гигантска и вертикално забита насред равна ливада. Но кой знае? Природата също има способността да ни удивява с творения като Стобските пирамиди или Белоградчишките скали.

Местните разказват, че хората идват да пипнат камъка или да го обиколят, за да им се сбъдне желание. За самите жители на селото камъкът не представлява нещо особено и те искрено се учудват на тези, които са пропътували километри, за да го видят.

Как трябва да знаете: Побитият камък се намира на ливада малко встрани от селото. Дотам води кратък и проходим за всякакви автомобили черен път. Веднага след влизане в селото трябва да поемете по отбивка вдясно, която ще ви изведе при камъка. Село Побит камък се намира на 30 км от Велинград и на 15 км от Сърница и язовир Доспат.

Новините от днес и със задна дата