сряда, 3 март 2021 г.

История, която хваща за гърлото: Единственият опълченец надхитрил смъртта на Шипка

 

Лальо Григоров е единственият опълченец, увековечен на паметна плоча приживе.

Това не е обикновена история. А от тези, които те хващат за гърлото. История за паметта и забравата. За Лальо Григоров - опълченецът, който надхитри смъртта.

Бунтовник по рождение, Лальо Григоров често пътува до Влашко. В Браила се запознава с четата на Христо Ботев и прави планове да стане част от нея.

Съдбата решава друго - четниците се качват на Радецки, а за Лальо остава утехата, че е изработил калпаците им.

Година по-късно заминава за Плоещ и се записва в Първа опълченска дружина. Връща се у дома като част от войските на Гурко.

"Трудно може да се каже кой беше по-големият враг на защитниците на Шипка - дали турските куршуми или жегата. 276 души загиват само за да налеят вода от чешмата Кокалана, северно от Орлово гнездо", разказа пред БНТ Кънчо Михов, роднина на опълченеца Лальо Григоров. p>Сред тях за малко да попадне и Лальо. По чудо оцелява след турски обстрел. За разлика от двамата си спътници. Така звучат спомените на опълченеца, разказани от неговия роднина Кънчо Михов. Години наред наследникът търси информация за вуйчото на своя дядо.

"Когато свършват боевете и почват да проверяват кои са останали живи и кои - убити - търсят Лальо Григоров, никой не знае къде е и го пишат убит", припомня Кънчо Михов.

Затова и името му до ден днешен стои сред имената на героите, платили с живота си за свободата на България.

Стотици руски войни и български опълченци, увековечени на няколко плочи в църквата "Рождество Христово" край Шипка. Единственият оцелял сред тях е той.

Лальо Григоров е изписан на плоча - на десетия ред накрая, по руска интерпретация на имената е Лазар Григориев - от всички тези е останал жив и е надраснал паметника си!

Новините от днес и със задна дата