39-годишната Павлина Миткова ще бъде изправена на съд в италианския град Мачерата за убийство на шестгодишната ѝ дъщеря Дженифър, съобщи "24 часа".

Според тях през нощта на 8 януари 2020 г. българката задушила с възглавница вкъщи по-голямото от двете си деца, а след това предизвикала пожар в апартамента, за да прикрие следите от престъплението си.

Близо 14 месеца след смъртта на детето, потресла жителите на село Сервиляно, съдията от предварителното следствие в Мачерата реши майката на Дженифър да бъде изправена на съд през юни 2021 г.

Според следователите няма съмнение, че Миткова е предизвикала умишлено пожар в жилището си, като отворила кранчето на газта на готварската печка в кухнята, след което я подпалила. Всичко това направила, за да симулира пожар с цел да прикрие удушеното си три часа преди това с възглавница дете. По време на опожаряването тя дори си изгорила лицето и ръцете. По първоначалните признания на Миткова пред карабинерите

изгарянията били вследствие на опитите ѝ да извади Дженифър от горящата стая.

Нейният разказ обаче не ги убеди още от началото, тъй като момиченцето нямаше никакви следи от изгаряне по себе си, както би станало в такъв случай.

Тялото на детето не било дори докоснато от пламъците. Експерти установиха по-късно чрез токсикологично изследване, че няма никакви следи от отровни вещества в кръвта и в дробовете на детето, както става при задушаване от пожар. По лицето на детето обаче били открити отоци между устата и носа му. Така след две аутопсии се стигна до заключението, че Дженифър била задушена с възглавница от майка си.

Сега обаче следователите трябва да изяснят много от неизвестните страни в престъплението, и най-вече - какъв е мотивът за убийството.

Според всекидневника "Ил Ресто дел Карлино" единият от адвокатите на българката - Джан Марко Сабиони, е поискал психиатрично освидетелстване за клиентката си. То беше отхвърлено от съдията, който вместо това прие тезата на обвинението. Така в крайна сметка Павлина Миткова ще бъде съдена за умишлено убийство на Дженифър, а фактът, че тя е нейна дъщеря, ще послужи като утежняващо вината обстоятелство.

Още след като беше обвинена за опожаряването на апартамента и за предизвикването на смъртта на детето си, Павлина Миткова каза, че е невинна. Въпреки че нямаше мотив за престъплението, всички обаче се питаха защо майката не е извикала никаква помощ. На пожарникарите се обадил случайно минаващ шофьор. Всички се запитаха и защо е излязла на улицата само с малкото си дете, а голямото оставила вътре.