вторник, 30 март 2021 г.

Италия налага 5-дневна карантина и за пристигащите от ЕС

  

Италианският здравен министър Роберто Сперанца издаде специална заповед за пътуващите извън страната с изискване за тест за коронавирус при отпътуване и 5-дневна карантина и след това отново тест. Мярката е част от усилията за борба с разпространението на коронавируса.

Новата ограничителна мярка се налага след установяване на голям брой резервациите за полети извън Италия и заради възможността италианските граждани да пътуват в чужбина с цел туризъм. От сдружението на италианските туроператори Astoi изказаха недоволство, че наредбата не е била приета по-рано.

Пътуващите за Италия от страните членки на ЕС ще трябва да представят също резултат от отрицателен тест за коронавируса преди потеглянето и ще трябва да останат под карантина за пет дни при пристигането в Италия. След тези пет дни, ще може да се направи нов тест за коронавируса.

Правилата за карантиниране вече са в сила за пътници от страни извън ЕС.

Италия въвежда локдаун за цялата страна за предстоящия уикенд на католическия Великден, тоест от 3 до 5 май. Хората няма да имат право да пътуват между италианските области, с изключение на пътуване по работа или заради извънредна ситуация.

Вчера министърът на здравеопазването подписа протокол с областите и фармацевтите. Така аптеките ще страната част от ваксинационната кампания и от края на април в тях ще могат да се поставят ваксини срещу коронавируса.

Тази сутрин премиерът Марио Драги и съпругата му Мария Серенела Капело са били ваксинирани с ваксината на "АстраЗенека" в специализирания за това център на гара "Термини" в Рим.

Новините от днес и със задна дата