понеделник, 1 февруари 2021 г.

Връщат българи без PCR тест, блокирани на германско-френската граница / видео

  

30 българи, пътували с автобус за Франция, бяха блокирани на германско-френската граница, защото нямат PCR тестове, позовавайки се на фирмата превозвач.

Консулът на България в Париж Милена Узунова заяви пред bTV, че втори автобус е изпратен към 22 часа на границата с Франция и е взел около 13 българи, за да ги върне у нас.

Тя обясни, че сънародниците ни са били блокирани около 6 часа на границата, а изискването за теста е влязло в сила късно вечерта в петък. Пътниците са потеглили в събота сутринта и не е имало как да знаят, че има нови мерки, добави тя.

"Идваме, за да работим, никой от нас не идва на екскурзия", каза една от блокираните българки снощи пред Нова телевизия. Преди пътуването от транспортната фирма няколко пъти им е било казано, че не им трябва тест, казаха още потърпевшите. От полицията им обяснили, че това е ново изискване отпреди няколко часа и тези, които нямат тест, не могат да продължат.

Ситуацията действително е комплицирана. Нотата от Външно министерство е публикувана, след като автобусът е отпътувал, каза Георги Атанасов - изп. директор на фирмата-превозвач.

Новините от днес и със задна дата