сряда, 3 февруари 2021 г.

Пълен шаш: Жена роди близнаци от двама мъже

  

Жена е родила близнаци, които са от двама различни мъже, което се среща изключително рядко. Случай, който група учени от Националния университет на Колумбия документира след проучване, проведено и поискано от мъжа, отрекъл бащинството на децата през август 2018 година, съобщи ЕФЕ, цитиран от dariknews.bg.

Той подозирал, че близнаците не са от него. Групата за генетика и идентификация на населението на Националния университет в Колумбия (UNAL) получи задачата и установи с генетични маркери бащинството на двама близнаци от предполагаемия баща генетични маркери бащинството на двама близнаци от предполагаемия баща.

Те провериха ДНК на мъжа, поискал тестовете с двойката близнаци, но изненадата дойде с резултатите: само един от тях беше негово дете.

Групата учени, извършили тестовете, посочи, че „това съвпада с генетичния профил само на един от тях, т.е. че за другия това е изключване на бащинството“.
Което в науката е известно като много рядко явление, когато втора яйцеклетка, освободена по време на овулацията при същия менструален цикъл, се опложда от спермата на различен мъж при сношение с него.



В случая е използван така нареченият „Y хромозомен панел“, като се има предвид, че близнаците са от мъжки пол.
"Y хромозомата се секретира само от бащината линия и тя се блокира от едно поколение на друго, никога не се променя", казва експертът, подчертавайки, че това е метод, широко използван в тези тестове за бащинство.

Новините от днес и със задна дата