сряда, 10 февруари 2021 г.

Армията на САЩ започва учение за война от висок клас на Балканите и в Черно море

 

Армията на САЩ концентрира тазгодишното европейско учение "Защитник" върху обучение за война от висок клас на Балканите и Черно море. Това заяви командващият американската армия в Европа генерал Кристофър Каволи, цитиран от USNI News, онлайн портал за новини и анализ на Военноморския институт на САЩ.


Генерал Кристофър Каволи

Говорейки на онлайн форум на Асоциацията на армията на САЩ, генерал Кристофър Каволи, командващ генерал от командването на армията в Европа и Африка на САЩ, заяви, че е в ход окончателното планиране на учението, планирано за края на пролетта или началото на лятото.

То ще се проведе около Черно море, води, които привличат увеличено количество американско военноморско присъствие чрез операции за свобода на корабоплаването и ще наблегне на използването на висок клас активи в конфликт.

Особено внимание ще бъде обърнато на Румъния, която разработва многонационална дивизия за разполагане, и България, която сега получава американски усъвършенствани системи за ПВО и ПРО, обясни той.

Учението също отразява промените в командването, като поставя под свой контрол армейските войски в Африка. Той каза, че структурната промяна му позволява да мисли полусферично за сигурността, която също съвпада с опасенията на южноевропейските съюзници от Португалия до Черно море. "НАТО не е алианс с един проблем", каза той, имайки предвид Русия.

Серията учения Defender е предназначена да подчертае "бързата реакция на армията на Съединените щати за разполагане на големи сили" на континента в условията на криза. Когато е замислена преди няколко години, е създадена, за да повтори ученията на подкрепленията в Германия, проведени от армията в Студената война.

Това отново трябва да служи като успокоение за съюзниците и възпиращ фактор за Русия. Конкретната заплаха идва от превземането на Крим и опитите за въвличане на Украйна в гражданска война през 2014 г.

Миналогодишното учение, ограничено от избухването на пандемията COVID-19, бе с над 10 000 войници, транспортирани от бази в Америка, и 13 000 единици тежко военно оборудване, изпратени до Бремерхафен, Германия за поредица свързани и несвързани събития в Северна Европа.

Въпреки че широкомащабните полеви учения бяха избегнати, Каволи каза, "успяхме да експериментираме как бихме действали" като съвместен и комбиниран военен щаб. Идеята беше "да се постигне сближаване" между американските и съюзническите сили във всички области, без да се нарушава оперативното темпо за бой.

Той каза, че съюзни нации оценяват това като успех.

Каволи, говорейки от централата си във Висбаден, Германия, заяви, че от 2015 г. САЩ и европейците са разширили обхвата на всички учения и където те се провеждат по редица причини. "Бяхме много методични там със силите, за да видим какво е налично и условията в Източна и Южна Европа".

В Източна и Южна Европа "военната инфраструктура е проектирана за Варшавския договор насочен срещу запада". Той каза, че това е вярно за магистрали, железопътни линии и мостове, които биха могли да поддържат съоръжения, построени от Съветския съюз през края на 80-те години, но сега ще трябва да понесат натоварванията от 80-тонни танкове M1A-2 Abrams, когато се използват при криза.

Във всяко учение има контролен списък на тези зони, които трябва да се инспектират и има последващи действия, за да се види какво е направено за коригиране на проблемите, които също съществуват в пристанищата и летищата.

Каволи каза, че "неформалното партньорство", което командването му има с Европейския съюз чрез НАТО, за да ги подготви за военна употреба в криза, работи добре. Той отбеляза постоянните инвестиции на ЕС в модернизиране на съоръженията.

В същото време той работи с ЕС за стандартизиране на формуляр за преминаване на граници, а също така работи с отделни страни от Литва до Холандия, за да намали времето, необходимо за предварително уведомяване за преминаване на границата.

Каволи каза, "увеличихме и размера и амбициите на ученията". Освен това той прогнозира, че повече държави в Европа и евентуално в Африка биха се заинтересували от размяна на офицери със САЩ, както направиха французите. Той отбеляза увеличаване на доброволните искания за работа в щаба на оперативни групи в Познан, Полша от офицери в балтийските и черноморските страни и на Балканите като знак за надежда.

"Малко се притеснявам за устойчивостта" на тези проекти с двойна употреба, свързани с икономическото забавяне на пандемията, каза той. По-рано Каволи изрази загрижеността на САЩ относно китайските инвестиции в критична инфраструктура в Европа и както китайските, така и руските инвестиции в Африка, за да спечелят икономическо и политическо влияние.

"Русия и Китай са изключително активни в конкуренцията за достъп в Африка", каза той.

Новините от днес и със задна дата