сряда, 10 февруари 2021 г.

МВнР плати за връщането на тялото на Скатов в България

  

Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент правителството да съдейства за транспортирането на тленните останки на алпиниста Атанас Скатов от Пакистан до Сливен.

42-годишният Скатов загина по време на зимна експедиция на връх К2 миналата седмица.

Днес Мария Илиева, която е негов мениджър, проведе среща с Борисов, както и с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, и министъра на спорта Красен Кралев.

„Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Илиева издрази благодарността си към Борисов за неговата ангажаинарост и оказаното съдействие, което към момента е получила от него и министър Захариева.

Последната информация гласи, че българският консул в Исламабад е получил всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тялото на Скатов. Тъй като германската компания, която го е застраховала преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки да бъдат върнати възможно най-бързо в България.

Всеки ден престой в Исламабад води до допълнително оскъпяване. 

Илиева информира Борисов как са преминали последните часове от живота на загиналия алпинист и заяви, че е невъзможно причината за смъртта му да е друга освен скъсано въже. Тя сподели, че е имало цял участък по пътя към върха, който не е бил обезопасен и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си.

Новините от днес и със задна дата