събота, 27 февруари 2021 г.

Италия разследва оферта за руски ваксини от България

Италия разследва оферта за руски ваксини от България 

Прокуратурата в Рим и специалното звено на карабинерите, разследващи случаи в областта на здравеопазването, започнаха разследване на посреднически предложения за доставка на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V”. Материалите по случая са прехвърлени и в Интерпол, съобщава „Фокус”.

Предложението за доставка на 50 милиона дози от руската ваксина е получено по електронна поща от посредник в България до офиса на извънредния комисар за противодействие на пандемията Доменико Аркури. Ведомството незабавно е предало информацията на компетентните органи.

Специалното звено за карабинери вече е получило повече от един сигнал. По-специално, властите в няколко италиански региона са сигнализирали, че получават предложения от посредници на пазара на ваксини за закупуване на лекарства от различни фармацевтични компании.

Във визирания конкретен случай цената не е била посочена, но е било предложено да се обсъди в хода на евентуален процес на договаряне, ако потенциалния клиент прояви интерес.

По-често обаче посредниците предлагат ваксини на завишена цена, която е два до три пъти по-висока от тази, договорена от Европейската комисия с производителите.

Най-голям брой такива посреднически оферти получава губернаторът на региона Венето Лука Зая, който обяви, че търси допълнителни канали за снабдяване на фона на забавяне на доставката на ваксините, поръчани през ЕС.

В същото време Зая заяви, че е изпратил както до извънредния комисар, така и до италианската агенция по лекарствата искане за разрешение за закупуване на ваксини от трети страни. То не е за руската ваксина, тъй като тя още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Новините от днес и със задна дата