понеделник, 22 февруари 2021 г.

Акад. Петрунов: Притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни

  

Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност. На "Астра Зенека" е по-ниска имуногеността - между 68 и 80%, но това е много условно, докато на "Пфайзер" и на "Модерна" е около 90-95%. Това заяви имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

Според него, важното е, че и трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца.

"Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е много силен, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава и той е много активен. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването", категоричен беше имунологът.

Този наплив за ваксиниране по думите му, е типична психологическа реакция и решението за масова ваксинация е много правилно и коректно, хората да се чувстват свободни където и когато пожелаят, да се имунизират. Бройката на желаещите ваксина независимо от коя фаза са хората, ще се увеличи, смята академикът.

Притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни, смята Петрунов.

"Изборът на ваксината не е толкова личен проблем. Той е проблем на лекаря, на специалиста, който ще каже с вашето заболяване съобразно кратката характеристика на ваксината е по-подходящо да се имунизирате с тази или с друга ваксина. Трите ваксини, които са в нас, нямат някаква разлика в показанията за определена група хора, така че спокойно всяка една от тях може да бъде използвана при всички категории болни със странични заболявания и при всички други напълно здрави хора", категоричен беше акад. Петрунов.

Той препоръчва да не се ваксинират бременни, кърмачки и деца под 12 г., докато не преминат клиничните проучвания. Относно възрастните хора над 65 г. също няма събрани достатъчно данни, но всяка страна прави свое изследване.

Относно страничните ефекти при ваксиниране той обясни, че те са възпалителна реакция на организма, която реагира с температура и главоболие, като "Астра Зенека" дава повече тип подобни реакция, но все пак е равностойна на тези на "Пфайзер" и "Модерна".

Специалистът коментира и руските ваксини. За ваксината "Спутник" засега има данни, че дава доста странични реакции, поради което се прави "Спутник лайт". Другата, която се прави с жив вирус, тази на института "Чомаков", е по-различна, но тя не е одобрена дори още от руските власти. В Русия се работи в момента и по протеинова ваксина, като се използва част от белтъка на вируса.

Той препоръча протеиновите ваксини да не се използват за алергично болни хора, за останалите всяка друга одобрена ваксина може да бъде спокойна прилагана.

Има данни, че ваксините вероятно ще ви предпазят и от разпространението на вируса, но досега няма достатъчно информация, която да подкрепи едно такова схващане, вероятно това ще стане към края на годината, коментира още имунологът:

"Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса, но няма да се разболява тежко, или въобще няма да се разболява. Засега данните са много оптимистични в тази посока. Първите данни показват, че наистина вероятно ваксината ще даде възможност да не се разпространява инфекцията."

Ако се ваксинираш с първата доза, но се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско ниво, но той много бързо ще затихне, защото втората доза е много важна. Той посъветва всеки, който е получил първата доза, да се ваксинира и с втората.

По думите на акад. Петрунов е излишно първо да си прави човек тест за антитела и тогава да ходи да се ваксинира. Антителата не определят дали да се имунизирате, или не, те не определят вашето имунно състояние окончателно - категоричен беше той.

Няма никакъв проблем хората да се имунизират непосредствено след преболедуване, но може да се изчака и 2-3 месеца.

Защо грипът тази година не дойде - акад. Богдан Петрунов поясни, че това е интересен феномен, който ще се изучава, но "засега не е ясно защо". Той не си спомня такъв тип забавяне на грипа досега.

Новините от днес и със задна дата