сряда, 3 февруари 2021 г.

Коктейлите от антитела са безсилни пред новите щамове на коронавируса

 istock 

Препаратите срещу коронавируса, известни като "коктейли от антитела", не действат срещу новите генетични разновидности на патогена като тези, открити в Бразилия и РЮА, пише в."Гардиън".

Вестникът се позовава на на Ник Камак, ръководител на подразделението по изучаване на Ковид-19 към британската благотворителна организация "Уелкъм тръст".

По неговите думи неефикасност против един или голямо количество варианти на коронавируса са показали основните моноклонални препарати, разработени от фармацевтичните компании "Редженерън" и "Ели Лили".

"Проблемите възникнаха по Коледа, когато започнаха да се разпространяват новите варианти, и по-специално южноафриканският и бразилският. Промените в патогена водят до това, че шиповидният белтък на коронавируса /S-белтъкът/ отхвърля тези антитела. Всички авангардни методи за лечение на коронавируса с помощта на антитела, на които се възлагаха големи надежди, изгубиха битката с южоафриканския и бразилския вариант", заяви Камак.

Той е уверен, че ще се появят нови генетични разновидности на коронавируса, което ще обезсмисли създаването на "коктейли с антитела".

По-рано стана известно, че с подобен препарат е бил лекуван бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, след заразяването му с Ковид-19. Той е бил третиран с препарата на "Редженерън".

Новините от днес и със задна дата