събота, 27 февруари 2021 г.

Вирусолог с тревожна прогноза за коронавируса

 Немски вирусолози с тревожна прогноза за Covid-19

Илюзия е, че в бъдеще ще можем да предотвратяваме всяка инфекция със Sars-CoV-2, смята известният германски вирусолог проф. Хендрик Щреек. Според него Германия трябва да смени своята философия: здравните служби не бива да се взират само в актуалните числа за разпространяването на вируса.

Важно е да се мисли най-вече за хората, които се разболяват и имат нужда от болнично лечение. А също така и за есента и зимата на 2021 г., когато, според Щреек, числата отново ще тръгнат нагоре, пише "Дойче веле".

Какво ни очаква през следващите години?

"Проблемът, който констатирам в момента: прекалено сме се съсредоточили върху случващото се сега, а не планираме бъдещето. А това е опасно. Днес най-важното е да мислим за есента на 2021 година", казва Щреек в интервю за булевардното издание "Бунте". Той припомня, че сегашният вирус принадлежи към семейството на коронавирусите и ако се развива така, както другите вируси от това семейство, от май до края на лятото числата ще останат ниски, но през есента отново ще тръгнат нагоре. Щреек излага тревожната си прогноза, че това ще се повтаря още години, но тази трайна вълна все пак ще става по-безопасна.

"Вирусът е смъртоносен за някои хора, но не за всички. Трябва да намерим баланса между съзнанието за сериозна опасност и прекомерните реакции. По никакъв начин не искам да омаловажавам опасността от вируса, но въпреки това вече е време да се разделим с надеждата, че можем да овладеем потенциалните инфекции. През лятото сигурно ще успеем, но не и през следващата зима", казва експертът пред "Бунте". Щреек твърди, че броят на новите инфекции в един момент става по-маловажен, защото една инфекция има значение от медицинска гледна точка едва тогава, когато пациентът наистина се разболее.

Тази своя мисъл вирусологът доразвива в интервю за новинарския канал n-tv. "Не бива да се взираме само в числата за новите инфекции. Трябва да гледаме как се развива броят на хоспитализираните, какви са свободните капацитети в интензивните отделения, по какъв начин да проследяваме контактните вериги." Щреек смята още, че в настоящата фаза трябва да се правят повече тестове, включително бързи и домашни тестове, защото така най-лесно се проследяват инфекционните вериги. Той припомня, че определени професионални групи са по-застрашени от други и препоръчва на здравните власти да насочат усилията си именно към тях. "Сега е важно да пазим рисковите групи - чрез ваксинации или по друг начин", казва още вирусологът в интервюто за "Бунте".

"Да вървим с малки стъпки напред"

По повод дискусиите за предстоящото разхлабване на мерките в Германия Хендрик Щреек посочва пред списание "Фокус" следното: "Нека отворят частично ресторантите, но да подложат на проверка всички хигиенни мерки - от дистанцията между масите, през проветряването до документирането на контактите." Вирусологът смята, че при спазване на мерките ресторантите дори са по-безопасно място от домашните помещения. За евентуалното отваряне на стадионите Хендрик Щреек също дава оптимистична прогноза: "Разработените хигиенни концепции са наистина добри и трябва да бъдат изпробвани в практиката. Все пак мисля, че трябва да вървим напред с малки стъпки. Не бива да изпробваме всичко наведнъж."

Новините от днес и със задна дата