сряда, 10 февруари 2021 г.

Кога не бива да лекуваме ниското кръвно

 

Ниското кръвно налягане е по-рядко срещан проблем, в сравнение с хипертонията и често това състояние не изисква никаква намеса. При някои хора хипотонията може да е вродено състояние на вегетативната нервна система, която не съвсем правилно регулира съдовия тонус. Като правило, ниското кръвно налягане може да се появи при млади хора и особено при момичета с тънка, крехка физика.

В допълнение, това може да бъде симптом на сърдечна недостатъчност на фона на проблеми със сърцето, бъбреците и наличието на захарен диабет. Понижаването на кръвното налягане при хора в средна и напреднала възраст често се свързва с предозиране на лекарства, които се приемат неконтролируемо, за да понижат кръвното налягане.

Кога трябва да се предприемат мерки за повишаване на ниското кръвно налягане?

Ако човек се чувства нормално и няма притеснителни симптоми при наличие на артериална хипотония, не е нужно да се опитва да стимулира повишаване на налягането. Например, момиче със слабо и крехко телосложение, което няма хронични заболявания, не е закусвало сутрин и е отишло някъде по работа - кръвното ѝ налягане може да се понижи, но това е напълно възможно лесно да се коригира без лекарства, като се изпие чаша сладък чай или кафе. 

Но човек със силна физика при показатели на кръвното налягане 90/60 (долната граница на нормата) най-вероятно ще се почувства зле. А това е основателна причина да се консултира със специалист и да приема лекарства.

Ако човек има хронични заболявания, тогава за него ниското кръвно налягане (то може да бъде придружено от замаяност, мушици пред очите, шум в ушите) може да бъде симптом на някакви промени в организма. Ако показателите са много ниски и човекът усеща, че може да загуби съзнание, наложително е да извика линейка. Проблемът може да се окаже по-сериозен - например, развиващ се инфаркт, а ниското налягане да показва, че сърцето започва да изпомпва кръвта по-зле.

Какво да направите, ако кръвното ви налягането се понижи рязко?

Човек трябва да легне: понякога самото хоризонтално положение помага за нормализиране на кръвното налягане, увеличава притока на кръв към мозъка. Класическата рецепта за спасение е голяма чаша кафе, сладък чай или лека закуска с храни, съдържащи кофеин (например, тъмен шоколад). От билковите препарати, тинктурата от женшен или елеутерокок ще помогне за повишаване на кръвното налягане. Хапчетата с кофеин също са подходящи в случая.

Какво ще помогне за коригиране на ситуацията при редовно ниско кръвно налягане?

Хроничното ниското кръвно налягане, което носи дискомфорт на човек, изисква консултация с кардиолог. Ако е свързано с вегетативната нервна система, тогава лечението ще има за цел да му помогне да реагира по-адекватно на външните фактори. Препоръчват се умерени физически натоварвания, трениране на вегетативната нервна система, например, с подходяща гимнастика. Важно е да се спазват препоръките за дневния режим: недоспиването също може да провокира развитието на хипотония./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата