сряда, 10 февруари 2021 г.

СЗО: Ваксината на АстраЗенека действа и на хората над 65 г. "Спутник V" не е в плана на ЕС

  

Ваксината срещу Ковид-19, разработена от "АстраЗенека", може да бъде прилагана и на хората над 65-годишна възраст, изтъкна в сряда експертният съвет за ваксините към Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от Франс прес.

В очакваните с нетърпение и повишен интерес препоръки на Стратегическата консултативна група по въпросите на имунизацията към СЗО /SAGE/ се казва, че препаратът "може да бъде прилаган дори когато има варианти на коронавируса в дадена страна".

"Хората на възраст над 65 години би трябвало да получат имунизация с ваксината", заяви председателят на експертната група Алехандро Кравиото по време на пресконференция.

Препоръките на СЗО идват в момент, когато препаратът с вирусен вектор, разработен съвместно от британската лаборатория "АстраЗенека" и от Оксфордския университет, е подложен на съмнение дали е ефикасен в групата на над 65-годишните. Ваксината срещна неодобрение и в страните, в които са разпространени вариантите на Ковид-19.

Препаратът на Астра Зенека/Оксфорд беше масово приложен на населението във Великобритания още от месец декември. Той беше одобрен и от редица държави от Европейския съюз.

Но някои правителства предпочетоха да препоръчат приложението му единствено на гражданите под 65-годишна възраст, а понякога и под 55 г. Причината за подобно решение беше обоснована от липсата на достатъчни данни за ефикасността на ваксината за по-възрастното население.

Република Южна Африка, позовавайки се на свое проучване, изказа възможността за "ограничена ефикасност" на продукта срещу южноафриканския вариант. Той е считан за по-заразен и главен виновник за втората вълна на пандемията в тази страна.

Новините от днес и със задна дата