неделя, 28 февруари 2021 г.

Проф. Александрова заговори за български щам на К-19 и разхлабването на мерките

 

Продължаваме да спазваме мерките, трябва да се приспособим към условията и да извлечем най-доброто от тях.

Това заяви в предаването "Събуди се" по Нова телевизия вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.  "В доста страни, включително и Швеция, отново се въвеждат по-строги мерки срещу К-19", подчерта тя.

Отхлабването на К-19 мерките в България проф. Александрова коментира така: 

"Това е едно решение, което се взима въз основа на много фактори и е много деликатно. Най-успешни са най-болезнените за нас решения. 

Хората се научиха да се пазят, видяха, че това не е безобиден вирус. В никакъв случаи не е изключено да се повишат случаите след отварянето на заведенията".

Тя обясни, че мутациите на коронавируса са 15 000, но това е нормално. Голяма част от тях са абсолютно неутрални.

По думите ѝ е напълно възможно да се появят мутации, които да са характерни за нашия район, но те биха били в наша полза.

"Взаимоотношенията между вируса и гостоприемника са много специфични, Напълно възможно е да се появи и в нашия район", посочи тя,

Що се отнася до ваксините, то тя заяви, че ако една ваксина е ефективна 95%, това значи, че това е процентът на предпазване от вируса на всеки човек.


Трудно е да бъдат сравнявани ваксините, тъй като те са изпробвани по различно време, на различни места, върху различни групи хора. 

Хората, при които вече са преболедували, може да се приложи една ваксина. 

"А не от 100 души да не се разболеят 95. Много е трудно да се сравняват ваксините, това не е дреха, а биологичен продукт. Това, което е ясно, че преболедувалите могат да поставят по една доза ваксина, а дали може бе - все още не знаем", категорична е проф. Александрова.

Новините от днес и със задна дата