четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Бургаските студенти могат да кандидатстват за общински стипендии до 15 март

 Бургаските студенти могат да кандидатстват за общински стипендии до 15 март

Всички бургаски студенти в редовна форма на обучение с успех от и над 5.00 могат да подават документи за отпускане на общинска стипендия в срок до 15 март. От началото на втория семестър заявления за получаване на стипендия по общинската програма за стимулиране на обучението са подали 39 студенти.

„По този начин искаме да стимулираме успешните студенти да продължават да учат и се развиват, за да могат след това да се реализират в нашия град“, сподели кметът Димитър Николов.

Бургас е единственият град в страната, който първи разработи собствена програма за стимулиране на студентите, обучаващи се във висшите учебни заведения на негова територия. Преди месец по предложение на кмета Димитър Николов възможностите на програмата „Успешни студенти“ бяха разширени, за да могат повече студенти да се възползват от общинското стимулиране на обучението. Задължителният минимален семестриален успех беше свален от отличен „6“ до много добър „5.00“.

Срокът за подаване на документи за стипендия също беше удължен на 14 дни от началото на семестъра, а броят на кандидатите с много добър и отличен успех, но надвишаващи определената за специалността квота, вече ще се съобразява с постиженията на студента от участие в олимпиади, състезания, научни публикации, конференции и научни проекти.

Първите 106 бургаски студенти вече получиха своите стипендии през есента на миналата година. Те следват в трите бургаски висши учебни заведения. Най-голям беше броят им в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – 74, следван от Бургаския свободен университет с 32-ма студенти и 10 младежи, обучаващи се в Националната художествена академия в Бургас.

Новините от днес и със задна дата