понеделник, 1 февруари 2021 г.

10 пъти повече излекувани, отварят молове, кина, фитнеси

  

130 са новите случаи на коронавирус в България при направени 1 962 теста през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителни проби са дали 6,6 процента от всички изследвани. Двама са новозаразените медицински служители през последното денонощие.

2 886 пациенти с Ковид-19 се лекуват в болница, 264 са в интензивни отделения. Положителен сигнал е, че броят на излекуваните е 1449 души, починалите са 17.

105 души са ваксинирани през последното денонощие и така общият им брой става 41 125. 13 084 са ваксинираните с две дози от препарата.

В България днес се очаква пристигането на още 17 550 дози от ваксините срещу коронавирус на "Пфайзер"/"Бионтех". Над 800 000 дози от трите, одобрени от Европейската комисия ваксини, се очаква да са налични до края на месец март.

Без шалове и шлемове от днес в страната

От днес се забранява употребата на шалове и предпазни шлемове на закрити обществени места. Изискването се въвежда, след като се оказа, че не осигуряват достатъчно добра защита, особено срещу новия щам на коронавируса. Това означава, че от днес разрешени остават само маските.

От днес се разрешават посещенията в кината, както и участията в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, но при използването на 30 процента от капацитета на помещенията и при спазването на физическата дистанция.

Фитнесите от днес могат да възобновят работата си при използването на до 50 процента от капацитета на помещенията.

Отново от днес работата си възобновяват и големите търговски центрове, като малолетните и непълнолетните имат право да ги посещават, но само ако са придружени от родител, настойник, попечител или от друг пълнолетен.

В закрити обществени места е задължително носенето на защитни маски за еднократна или многократна употреба.

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други предпазни средства, покриващи носа и устата.

Със заповедта на здравния министър, издадена на 26 януари, се удължава срокът на въведените в страната временни противоепидемични мерки до 30 април.

Новините от днес и със задна дата