неделя, 24 януари 2021 г.

Проф. Кантарджиев за руската ваксина „Спутник V“

  

България може да закупи от руските или китайските ваксини за покриване на очаквания дефицит от дози за имунизация срещу COVID-19 заради технологичните проблеми на производителите Pfizer и AstraZeneca, пише Труд бг. “Много вероятно е да се получи отваряне на ваксинационния пазар и към т. нар. “източни ваксини” като руската “Спутник V” или китайската заради новия британски щам”.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). “Всяка ваксина, която е регистрирана в ЕС, трябва да може да бъде закупена, независимо къде е произведена”, допълни той. Европейската агенция по лекарствата се очаква да разгледа документите за регистрация на “Спутник V” за ЕС през февруари и уточниха, че държави от ЕС ще могат да закупуват ваксини от държави извъм общността. 

“Търсенето на ваксини, които са срещу повече антигени на вируса, става все по-интензивно, защото всичките ваксини, които до сега са в Европа, са по отношение на този спайк протеин. Търсенето на други алтернативи също е възможно в бъдеще”, каза още проф. Кантарджиев. Той припомни, че още от началото, когато “Спутник V” бе промотирана и влезе в масова употреба, е посочил, че лично се познава с директора на Центъра по епидемиология и микробиология “Гамалея” акад. Александър Гинцбург, който е създател на ваксината срещу COVID-19. “Акад. Гинцбург е идвал в България и познава възможностите на НЦЗПБ, тъй като институт “Гамалея” е като нашия НЦЗПБ”, каза проф. Кантарджиев. “Ваксината на института “Гамалея” “Спутник V” е векторна ваксина, която представлява две ваксинации с два различни човешки аденовируси, които имат вътре ген на спайк протеина на коронавируса. 

Те са манипулирани генетично, така че да не се размножават и да не причиняват заболяване и репликация в човешките клетки, но са направени така, че да влязат в човешките клетки и да представят този ген за синтез на протеина на коронавируса”, поясни директорът на НЦЗПБ. Втората ваксина на Русия е на предприятието “Вектор” - то е с най-големите институти, които са ситуирани в Новосибирск и там се правят такива разработки, а ваксината им срещу коронавируса е на база синтетичен протеин, който да се представи в човешкия организъм, за да се правят антитела срещу него”, каза още проф. Кантарджиев. Той заяви, че има и трета руска ваксина, която е на научно-изследователския институт “М. П. Чумаков”. 

“Представената там ваксина беше на базата на протеините на коронавируса”, допълни проф. Кантарджиев. По отношение на китайските ваксини той посочи, че има публикувани материали за това, че те съдържат целите вирусни тела. “Става дума за намножени изкуствено и убити вируси”, каза проф. Кантарджиев и допълни, че ваксините на Пекин също представляват интерес. “Колегите от Турция ще започнат да опаковат една от китайските ваксини, която са закупили”, допълни той. 

“В момента, в който AstraZeneca и Pfizer преодолеят технологичните си проблеми, още през април и май месец буквално ще сме залети с ваксини”, каза в заключение проф. Кантарджиев. Преди ден стана ясно, че Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) е подписал споразумение с водещ турски производител на фармацевтични продукти за производството на коронавирусна ваксина “Спутник V” в Турция и е започнал трансфер на технологии, а Сърбия също води преговори за производство на ваксината “Спутник V”. Прогноза През август ще имаме 2 млн. със защита от COVID-19 Около 2 милиона ваксинирани българи ще има до края на август тази година. Това са прогнозите на здравните власти у нас. 

По данни на Единния информационен портал до неделя ваксинираните в страната са 26 119, а през последното денонощие са направени 18 имунизации. От здравно министерство съобщиха, че утре у нас пристигнат още 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Примерът на Будапеща Унгария купи 2 млн. дози от Москва Унгария стана първата държава в Европейския съюз, която даде предварително одобрение за руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. Началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан потвърди, че тя, и ваксината на AstraZeneca са получили зелена светлина от унгарските здравни власти. 

Външният министър Петер Сийярто отпътува към Москва, а след разговори със здравните власти там стана ясно, че Унгария купува 2 млн. дози от “Спутник V” за 1 милион души, като доставките ще бъдат направени на три пъти. През първия месец Русия ще достави дози за 300 000 души, през втория месец ще бъдат доставени за половин милион души и през третия месец за 200 000. Унгарски здравни служители също така са в Пекин за преговори с китайските власти относно одобрението и незабавното доставяне на един милион дози от ваксината на “Sinofarm”. ЕС: ще ги принудим да спазват договорите 

Дела заплашват производителите на ваксини Pfizer и AstraZeneca обявиха, че намаляват доставките за Европа 

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс. Коментарът бе по повод предупрежденията на Pfizer и на AstraZeneca, че ще доставят на ЕС по-малко дози от произвежданите от тях ваксини, отколкото предварително бе договорено. 

“Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме”, отсече Мишел. Междувременно италианският премиер Джузепе Конте определи като “недопустимо” забавянето на доставките и допълни, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фармацевтичните фирми, за да се засили натискът за спазване на търговските договори. 

Полша също обмисля правни постъпки срещу компаниите. Pfizer обясни намаляването на доставките за Европа с производствени проблеми. В какъв размер ще е то не е ясно, но ЕС е поръчал от компанията 600 млн. дози от ваксината ѝ. AstraZeneca също не уточни с колко ще е по-малък обемът на доставките. Неназован източник от ЕС обаче заявил пред Ройтерс, че компанията ще достави през първото тримесечие на 2021 г. 31 млн. дози от ваксината си, което е намаляване с 60%. Първоначалният план бил фирмата да достави до края на март 80 млн. дози за 27-те държави от ЕС.

Новините от днес и със задна дата