вторник, 19 януари 2021 г.

Байдън назначи първи трансджендър на висш държавен пост (видео)

  

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън назначи днес Рейчъл Ливайн за свой помощник-министър на здравеопазването, съобщава "Ройтерс". В случай на одобрение от Сената, Левайн ще бъде първият официален трансджендър, който ще служи като федерален служител.

В момента Рейчъл Левайн заема поста на здравен секретар на Пенсилвания и от началото на коронавирусната пандемия води този американски щат през кризата с общественото здраве, предизвикана от Covid-19.

"Д-р Рейчъл Ливайн ще осигури стабилно лидерство и основни познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в този критичен момент и след това", посочи Джо Байдън.

В изявление от преходният екип на Байдън се отбелязва, че д-р Ливайн е бил потвърждавана три пъти от контролирания от републиканците местен парламент на щата Пенсилвания и, ако бъде одобрена и от Сената на САЩ, тя ще бъде първият транссексуален федерален служител, потвърден от американските законодатели.

В Сената на САЩ днес започват изслушванията по номинациите за ключови постове в правителството на новоизбрания президент, включително за министерствата на финансите, на отбраната и за Държавния департамент, предаде ДПА.

Сред първите кандидатури е тази на Джанет Йелън - бивша председателка на Федералния резерв, чиято номинация ще бъде обсъждана и ще очаква утвърждаване от финансовата комисия за министър на финансите.

Номинираният от Байдън за държавен секретар Антъни Блинкън ще отговаря на въпроси в комисията по външните работи, а Лойд Остин ще застане пред комисията по въоръжените сили, която ще обсъжда кандидатурата му за министър на отбраната.

Остин ще се нуждае от предварително разрешение, за да заеме поста, тъй като сравнително неотдавна е напуснал въоръжените сили. Това, че е бил свързан доскоро с армията, вероятно няма да му попречи да бъде утвърден за шеф на Пентагона, но все пак ще има дебат по този въпрос, тъй като някои законодатели се безпокоят, че новият му пост ида се гарантира граждански контрол над военните.

Сенатската комисия по разузнаването ще разпитва Аврил Хейнс, номиниран за директор на националното разузнаване, а Алехандро Майоркас ще отговаря на въпроси в комисията по вътрешната сигурност, която най-вероятно ще го утвърди за министър на вътрешната сигурност.

Съгласно конституционната процедура комисиите изслушват и разпитват бъдещите членове на правителството, а Сенатът на пленарно заседание гласува утвърждаването им.

Днес е и последният работен ден на Доналд Тръмп като президент на САЩ. Очаква се той да подпише още укази, които обаче бъдещият държавен глава Джо Байдън най-вероятно ще отмени.

Сред спорните решения на Тръмп са забраните за влизане в страната на пътници от Европа заради коронавируса, както и ограничения пред мигрантите от Латинска Америка.

Приближени на Байдън признават, че процедурата по импийчмънт излишно ще усложни работата на новата администрация, която трябва да се справя с предизвикателствата на коронавируса.

Днес се очаква новият президент да пристигне във Вашингтон, където за инагурацията са въведени невиждани до днес в столицата извънредни мерки.

Новините от днес и със задна дата