сряда, 6 януари 2021 г.

Опровергаха екоминистъра: Варна и Бургас не са изправени пред водна криза

  

Водна криза няма да има нито във Варна, нито в Бургас, въпреки намалените водни количества от МОСВ за Варна с 40 процента, а за Бургас- с 15. Това увериха директорите на ВИК Варна-Валентин Вълканов и на Бургас -Ганчо Тенев, които дадоха съвместен брифинг с областния управител на Варненска област Стоян Пасев. Поводът е изявления на министър Емил Димитров, че ВИК-Варна и областния управител са бездействали 11 месеца и затова Бургас е заплашен от водна криза през лятото.

Областният управител Стоян Пасев нарече изказването политически мотивирано и провокационно, а Ганчо Тенев обясни, че в язовир Камчия заради падналите валежи има достатъчно вода.

По думите на Тенев обемът на яз "Камчия" в момента е 123 млн. кубика, а до пълния обем остават още 110 млн. кубика. Той е категоричен, че не сме изправени пред хипотезата за воден режим, тъй като общото потребление за месец за Варна и Бургас е 6 млн. кубика. Той е оптимист, че нивото на водата в язовира още се покачва заради валежите през зимния сезон.

Управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов заяви, че количеството изразходвана питейна вода във Варна е по предварително зададен график. Той обясни и защо не трябва да се спира водата по деривация "Китка", като уточни, че това може да се случва само за профилактика и то само два пъти в годината. По думите му, за да функционира нормално деривацията, е нужно през нея да минават минимум по 700 литра в секунда, а максимално 2 400 литра в секунда.

Варна може да ползва изворите в Девня винаги, но от там водата се добива помпажно и цената й е 7 пъти по-скъпа в сравнение с тази от Камчия, припомниоще Вълканов. Той уточни, че градът може да разчита и на аварийно подаване от язовир Цонево.

Не е водена кореспонденция за проблеми с водоснабдяването на двата най-големи черноморски града, съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Не е имало такава кореспонденция нито между областна администрация и министерството на околната среда и водите, нито между В и К - дружествата и министерството, подчерта Пасев.

През миналата година не е имало никакви преписки за язовир Камчия, било писмени или устни, между МОСВ областната управа във Варна и ВиК-дружествата, каза Стоян Пасев. По думите му проблемът със спадането на язовир Камчия е поставен в края на септември на обща среща в Бургас.

През декември обаче МОСВ намали водоподаването, което е абсолютно недопустимо в условията на пандемия, допълни Пасев. Той изказа мнението си, че трябва да се мислят превантивни мерки за осигуряване на алтернативни източници за двата града, но без да се създава паника сред хората, и даде увереение, че няма риск от режим на водата. С изкуственото създаване на проблем вероятно министър Димитров търси политически дивиденти два месеца преди изборите, но подобна липса на комуникация е недопустима, обобщи Пасев.

Двамата директори на ВиК дружествата обясниха, че нямат представа как точно е възникнал казуса с язовир "Камчия", който екоминистърът постави, при положение, че проблем реално не съществува. За захранването на Бургас от язовирите "Ахелой" и "Порой" Тенев посочи, че по проекта се работи активно, но има закони и е невъзможно дружеството да полага тръби в ниви частна собственост, без наличие на промени в устройствените планове.

Новините от днес и със задна дата