неделя, 10 януари 2021 г.

Ремонтират се двата язовира, които ще осигуряват вода за Бургас

 

Ремонт на язовирните стени и водовземните кули на двата язовира, които трябва да осигуряват допълнително вода за бургаско, се извършва в момента. Това поясни областният управител Вълчо Чолаков пред БНР. От местното ВиК - дружество са уверили, че всеки момент започва и изграждането на допълнителните съоръжения.

47 милиона кубика е полезният обем в яз. "Камчия" към момента, посочи областният управител и председател на ВиК - асоциацията. При най-лошите сценарии на суша, с намалените количества към Варна и Бургас, водата в него ще стигне до септември, коментира Чолаков. Той има уверението на ВиК - Бургас, че може да се използват и 30 милиона от мъртвия обем.

"На 29 декември получихме от земеделското министерство двата язовира, които трябва да са алтернативни, - "Порой" и "Ахелой", и след два дни ги предадохме на ВиК, добави Чолаков. - От страна на ВиК - дружеството са изготвени идейни проекти за възлагане изграждането на две пречиствателни и три помпени станции. Имам уверението на изпълнителния директор на дружеството, че започват изпълнението по полагане на тръбите и възлагане изграждането на тази инфраструктура."Общо 10 километра тръбопровод трябва да бъде изграден.

"Това, което знам от ВиК - дружеството, е, че в момента се извършва ремонт на двете язовирни стени, както и ремонт на водовземните кули", поясни Вълчо Чолаков.

"Проблем с водата има, категоричен е областният управител, но неговото решаване е започнало", смята той.

Процедурите за избор на изпълнител ще се провеждат чрез пряко договаряне и заради това не се налага обявяването на бедствено положение.

Новините от днес и със задна дата