вторник, 19 януари 2021 г.

Здравният министър за евентуалните привилегии за ваксинираните

  

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе в своето електронно здравно досие и да разгледа цялата медицинска информация за него. Това стана ясно при представянето на функционалността на електронното здравно досие, която услуга е достъпна от днес. 

В него се съдържа информация за електронните направления, за оказана дентална помощ, електорнна рецепта, информация за кръводарявания, там е и електронният сертификат срещу COVID, ако пациентът има поставени ваксини, информация за кръвните му изследвания, както и за личния му лекар, предоставена от Българския лекарски съюз. Данните в него обаче не могат да бъдат въвеждани със задна дата. 

В досието в раздел "Имунизации", където е и сертификатът за ваксина срещу коронавирус, може да се намерят данните за съответната ваксина - видът ѝ, кога и от кого е поставена. В него са изписани уникален номер, имената на пациента на български и английски, партидният номер на ваксината, държавата на поставяне и др. Държавата се посочва, тъй като втората доза може да се наложи да бъде поставена в държава, различна от тази, в която е поставена първата.

"Нашият ваксинационен сертификат отговаря на всички норми, като дори е награден с QR код. Мисля, че той ще отговаря на изискванията на Европейския съюз, когато на европейско ниво се реши този въпрос", коментира здравният министър Костадин Ангелов.

По отношение на предимствата, които би имал ваксиниран гражданин с този сертификат, той отговори, че това е политически въпрос, който трябва да бъде решен на европейско ниво.

С въпросния документ ще разполага всеки, който си е поставил втората доза от ваксината срещу COVID-19, което означава и завършен имунизационен курс. 

"Не знам дали е редно да давам отговор на този въпрос. Моята единствена цел е опазването на здравето на българските граждани", изтъкна Ангелов.

Що се касае до достъпа до това електронно досие за хората, които нямат електронен подпис, те ще могат да получат своя сертификат от личния си лекар след 1 февруари. Документът има QR код и в него се влиза чрез електронен подпис, тъй като това според специалистите е най-високо ниво на защита срещу неоторизиран достъп. 

Костадин Ангелов обясни, че около 200 000 души в страна имат електронен подпис. 

В края на март се очаква да бъде надградено и електронното направление, което ще включва всички медицински услуги, за които е издавано направление за специалист.

Новините от днес и със задна дата