вторник, 19 януари 2021 г.

Хилъри Клинтън разкри заговор между Тръмп и Путин преди щурма на Капитолия

  

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън възнамерява да разбере дали действащият президент Доналд Тръмп е разговарял с руския си колега Владимир Путин в навечерието на щурма на Капитолия от страна на привържениците на републиканците.

Това заяви самата тя по време на свой подкаст, съобщава The Hill. Това е втори опит за отстраняване на президента от власт. Бившата опонентка на Тръмп иска да получи записи от разговорите на американския лидер от 6 януари, за да разбере дали е комуникирал с Путин. 

Тя добави в Twitter, че е необходимо разследване, за да се установят връзките на Тръмп с руския лидер. Този ход ще поправи щетите, нанесени на националната сигурност на САЩ, и ще попречи на "марионетката да се върне на президентския пост", каза бившият държавен секретар. Клинтън заяви, че четирите години на управление на Тръмп показват, че той презира демокрацията. 

Освен това размириците, организирани от неговите поддръжници във Вашингтон, показаха, че неговите „съучастници“ са също толкова пренебрежителни към политическата система, каза тя.

Щурмът на сградата на Капитолия в САЩ се състоя на 6 януари по време на митинг на привърженици на настоящия държавен глава, които не признават резултатите от гласуването през ноември, което доведе до избора на демократа Джо Байдън за президент. 

Митингите доведоха до сблъсъци с полицията. Убити са петима души. ФБР разследва дали чуждестранни правителства, организации или лица са предоставили финансова подкрепа на бунтовниците.

Новините от днес и със задна дата