понеделник, 18 януари 2021 г.

Големите ученици могат да се върнат в клас на 4 февруари, но ще се редуват

 Обмислят връщането на част от големите ученици - АНТЕНИ 

Има съгласие, че част от класовете - вероятно 7-и, 8-и и 12-и, ще се върнат за присъствено обучение в училищата от 4 февруари. Това ще стане при вариант на редуването на учениците, тъй като някои ученици не са били повече от 12 седмици в училищата, а учат онлайн. Това обяви пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя проведе среща в Министерството на здравеопазването с представители на МОН, на работодателските и на синдикалните организации в образованието. 

Важно е, че няма да се започне с всички класове от пети до 12-и клас присъственото обучение, но вероятно ще се започне с 12-и, 7-и и 8-и клас от 4 февруари. Окончателното решение ще се вземе през следващата седмица, но с голямата уговорка, че всичко ще зависи от развитието на епидемичната ситуация в страната, добави главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му тези 7-и и 8-и и 12-и клас са "приоритетни". 

Заместник-министърът на образованието и науката даде пример как ще стане редуването на големите ученици за присъственото обучение в училищата - две седмици да започнат да учат 7-и, 8-и и 12-и клас в класните стаи, след което, отново две седмици те ще са на обучение в електронна среда от разстояние. Идеята е да могат да се включат и следващите класове и да не се струпват масово, 100% в училище, особено по-големите ученици, обясни Михайлова. 

Доц. Кунчев уточни, че идеята е на 28 януари, на редовния брифинг на здравните власти, да се даде информация как ще започне връщането на големите ученици в училищата от 4 февруари. "Това ще е присъствие в училище средно на 38 до 40% от учениците, които на двуседмични смени да се въртят, за да може да има по-малко хора и по-малко контакти в училище", обясни той. И заяви, че условието, за да се върнат големите ученици в клас е едно - да се задържи ниската заболеваемост от коронавируса в страната. 

По-рано здравният министър анонсира, че се обмисля възможност за децата от три класа да учат три седмици присъствено и три дистанционно.

След като му бе поставен втора доза от препарата на "Пфайзер" и "Бионтех" Костадин Ангелов коментира и възможното отхлабване на други противоепидемични мерки - не бива да "позволим на нетърпението да ни изиграе лоша шега", каза той. И добави: "Постигнали сме добри резултати, нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация".

"Дали ресторантьорите и хотелиерите не одобряват мерките, за мен няма значение, вълнува ме да съм полезен на българските граждани. Всяка една от мерките, когато се обсъжда или отхлабва, трябва да се гледа в цялостната картина от мерки и до какви резултати ще доведе. Нашите приоритети са пренаредени и те са малко по-различни - образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента", подчерта още Ангелов.  

А Михайлова коментира и предстоящата ваксинация на учителите. Тя няма да започне едновременно, а само там, където е приключила първата фаза на ваксинирането, но в рамките на определени дни. Очаква се в началото на февруари да е започнало ваксинирането на учителите навсякъде. 

За ваксинирането им от МОН ще очакват съдействие от регионалните здравни инспекции, като то ще се осъществява с подкрепата на регионалните управления на образованието. В системата на училищното образование има около 91 000 педагогически специалисти и 35 000 непедагогически персонал. 

"Много е важно всички учители, които са се записали за ваксинирането, да са с точните си данни и ще са направи актуализация на списъците. Към момента имаме обработени данни за 21% желаещи, но процентът нараства, защото списъците са отворени", добави още заместник-министърът Михайлова.

Новините от днес и със задна дата