сряда, 20 януари 2021 г.

Доц. Габровски изтъкна много тревожни новини за К-19: Не може да си затворим очите за това

  

Каквито и стъпки да се предприемат, те трябва да са предпазливи. В края на миналата година имаше пречупване на кривата, имаше новината за ваксините, но новините от Англия, Германия и Испания са тревожни.

Не може да си затворим очите за това. Това смята проф. д-р Николай Габровски, зам.-управител на УМБАЛ "Пирогов" и зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС). "Никой не иска да държи ресторантите затворени. Но не може да не се съобразяваме с това, което се случваме", коментира той темата с недоволството на бизнеса. 

Пред Нова Тв. проф. Николай Габровски каза, че вече е установено, че дори и със закъснения нещата, които се случват в другите държави в Европа, застигат и България. По думите му точно за това трябва да сме предпазливи. "Разбрахме, че мерките работят. В момента, в който започнем да спазваме дистанция и по-висока хигиена - имаме добър резултат. Другото е подготовката на системата. 

Смятам, че това, което се случи октомври и ноември, бих казал, че сме готови психологически и материално", заяви още специалистът. Той напомни, че е имало проблеми с осигуряването на кислород на пациентите. Даде пример, че в "Пирогов" от 1 тон на ден, нуждата от кислород се е покачила на 5 тона. 

"Разбирате ли за каква разлика става дума?", запита реторично д-р Габровски. Той успокои, че всичко вече е подсигурено. "Октомври месец ни показа, че експертното трябва да бъде водещо. Политиката преследва други цели. Това е резултат от една недалновидна политика. Прави ли ви впечатление, че сега не се говори за шведски модел, а за италиански? Ако трябва да се връщаме назад, това ще бъде изключително болезнено за всички", предупреди лекарят. 

Д-р Габровски настоя, че ключът е в разумната и постепенна промяна. Напомни още, че преди сме достигали 5000 заразени на ден и никой не би искал това да се случи отново.

Новините от днес и със задна дата