неделя, 13 декември 2020 г.

"Ще те унищожа и теб, и цялото ти семейство": Заплахите към майката, убила двете си деца

  

"Ще те унищожа и теб, и цялото ти семейство!", "Ще те накарам да се самоубиеш", "Ще те изкарам луда и ще ти взема децата". Това са само част от заплахите, които 32-годишната Кристина Дунчева от Сандански е описала в исковата си молба към съда в началото на октомври, съобщи БНТ.

Майката, която уби двете си деца - Васил на 5 години и 3-годишната Ивон, твърди, че е била жертва на дългогодишно домашно насилие от страна на бащата на момченцето и момиченцето Георги Трайков.  На 8 октомври 2020 година жената е депозирала молба за издаване на заповед за защита по Закона за защита от домашното насилие за извършено спрямо нея, в присъствието на малолетните ѝ деца, домашно насилие с различно съдържание.

Братът на Кристина Дунчева, която бе обвинена в двойно убийство и е в ареста, показа копие от исковата молба, оформена от нейния адвокат. В деня на постъпване на молбата съдията докладчик от Районния съд в Сандански я е приел за разглеждане и е насрочил открито съдебно заседание на 3 ноември 2020 година. Делото обаче е било отложено за 26 ноември, а след това и за 17 декември.

В молбата си до съда майката описва ужаса, в който е живяла:  

"Поради влошаване на отношенията към мен и децата, постоянния физически и психически тормоз спрямо мен, ПРЕД ДЕЦАТА НИ, .. след серия обидни квалификации по мой адрес, физическа агресия изразяваща се в силно и болезнено дърпане на ушите ми, заплахи за физическо унищожение с думите "Ще те унищожа и теб и цялото ти семейство", ще те накарам да се самоубиеш", ще те изкарам луда и ще ти взема децата и заканата му да ме изхвърли през терасата... бях принудена на 5 октомври да напусна с децата..."

В исковата молба Кристина също така уточнява, че на следващия ден е била заплашвана от Георги Трайков и по телефона с думите

"Ще те унищожа и теб, и цялото ти семейство!", "Ще те накарам да се самоубиеш", "Ще те изкарам луда и ще ти взема децата".

Тези заплахи за убийство са индикатори за висок риск и са достатъчни да се задейства чл. 18 от закона за защита от домашно насилие и в срок до 24 часа да се издаде незабавна защита без да е необходимо да се призовават двете страни, дори и да не са поискано изрично.

Според исковата молба, съдът може да разпореди и мерки за незабавна закрила описани и в закона за закрила на децата. Кристина е заявила, че постоянният психически и физически тормоз е ставал пред очите на децата, а чл. 2 от закона приема, че децата като свидетели също могат да се считат за жертва на насилие.

Освен това, в деня в който Кристина бяга от дома си, тя е звъняла за помощ на тел. 112. След обаждането е реагирал полицейският инспектор, който иска писмено описание. В него Кристина разказва за ескалиращо напрежение след употреба на алкохол.

Ако отзовалият се полицай установи данни за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице, може да поиска от районния съд да издаде заповед за незабавна защита в срок от 24 часа от получаването на молбата. В случаите, в които има и деца жертви на насилие, полицейският инспектор трябва да уведоми отдела за Закрила на детето и да подаде сигнал към прокуратурата.

Семейството на Кристина и нейният адвокат не са информирани да има постъпки в тази насока.

До фаталния за децата ден, Кристина е била силно разколебана, че ще получи институционална подкрепа и помощ.

Новините от днес и със задна дата