петък, 18 декември 2020 г.

ДАНС спипа пореден руски шпионин, събирал военна информация като дипломат

  

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава или чужда организация, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация.

На него е била обещавана и предоставяна финансова облага. Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут.

Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно, защото "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

Това е поредният случай на разкрити руски шпиони у нас. През есента страната ни напуснаха обявените за персона нон грата Сергей Николашин и Вадим Биков, които се оказаха агенти на ГРУ.

Проучванията за шпионската работа на Сергей Николашин у нас установяват, че той е работил за руската държавна оръжейна корпорация "Ростех", чийто главен изпълнителен директор Сергей Чемезов е сочен за изключително влиятелна личност в Русия. Николашин е разузнавач от кариерата.



Изгонването на Николашин от България е знаково, защото, освен като неформален командир на агентурата на ГРУ, в Посолството на Русия в София той е смятан за един от най-доверените хора на посланика.

Вадим Биков също е сред опитните агенти на ГРУ. За това говори и фактът, че той е изпратен в София непосредствено, след като прокуратурата повдигна обвинение за шпионаж на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и изгони от България друг руски шпионин - Владимир Русяев.


Новините от днес и със задна дата