неделя, 27 декември 2020 г.

Повече математика, по-малко езици: Промените в приема след 7 клас

 

Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни и технически предмети в училище. Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но догодина ще намалеят до само 23% от всички след 7-и клас.

"Придобиването, владеенето на българския език е на първо място, но информационните паралелки са от изключителна важност", коментира пред bTV Ваня Кастрева, директор на РУО-София.

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки предвижда осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква позадълбочено изучаване на математика и природни науки.

"Трябва да се търси баланс, тъй като България не се развива само между Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите възпитаници работят за чужди компании!", каза Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Предвижда се училищата да трансформират своите паралелки след 7. клас. Така, например, в столичното 31 училище е възможно паралелката с чужд език да се превърне в математическа.

"Емоционално ще бъде трудно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с доказан успех, с висок бал, за да я превърнем в нещо, което крие изненади", коментира пред bTV Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов".

"Ако пазарът влияе, майките са още по-силни от пазара! Ако се намалят езиковите паралелки, родители ще почнат да изпращат децата си по-рано навън", смята Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Промяната в наименованието на профила не означава намаляване на хорариума часове по отношение на изучаването на чуждия език.

Няма да има съкращения и нови назначения. Междувременно в столицата се предвиждат нови специалности в сферата на битовата електротехника, информационната сигурност и охранителни системи.

Новините от днес и със задна дата