неделя, 13 декември 2020 г.

Кметът: Натискът към болниците в Бургас е критичен, a в Белодробната болница 16 процента от персонала е заразен

  

За съжаление Бургас е в челните редици по брой заразени с COVID-19 и настанени в болници заразени с вируса пациенти. Броят на ковид леглата в здравните заведения от днес е увеличен на 522. В ковид отделенията в града са хоспитализирани 481 пациенти.

Към този момент в болниците има свободни легла и няма проблем те да бъдат увеличени, както и да ги обезпечим с апаратура. Но няма откъде да внесем лекари и медицински сестри. Това каза кметът на Бургас след среща с директори и управители на болниците в града.

Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението. Хората в бели престилки полагат неистови усилия и се грижат за хоспитализираните. Някои дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им, добави кметът. Той информира, че десетки лекари, медицински сестри и санитари в момента са заразени. На срещата директори на болници са информирали кмета, че вече има няколко случая на повторно заразени медицински лица.

Почти няма бургаска болница, която да не е загубила медик в битката му с вируса. В Белодробната болница 16 процента от персонала е заразен. Медиците с по-леки симптоми спят в отделението, за да се грижат за настанените болни. В реанимацията на УМБАЛ от дванайсет лекари четирима са заразени, както и четири медицински сестри. В останалите отделения много медици също се лекуват. А потокът на спешни пациенти извън ковид случаите продължава. В Бърза помощ губят вече втори свой колега, заяви кметът. Той каза, че ресурсът от медици е на изчерпване.

Димитър Николов съобщи, че от днес служители от отдела "Управление при кризи, обществен ред и сугироност" в общината ще се опитат да облекчат работата на Спешна помощ, като поемат превоза на изписани пациенти до дома им, ако никой от близките им не го направи.

Община Бургас ще продължи да осигурява защитни предпазни средства, облекла и апаратура за болниците от общинския бюджет и дарения.

Новините от днес и със задна дата