петък, 6 ноември 2020 г.

Отрицателен PCR тест за пристигащи българи ще иска и Норвегия

 

Считано от 9 ноември Норвегия ще изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите и от България, съобщиха от МВнР.

Вчера норвежкото правителство въведе следните изменения в режима за пътуване до Норвегия:

Считано от 00:00 часа на 09 ноември 2020 г., влизащите в Норвегия от страни с червен рисков индекс, сред които е и България, трябва да представят сертификат за отрицателен тест за Covid-19.

PCR тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането в страната и трябва да е издаден на език, разбираем за норвежките гранични власти – английски или норвежки. Влизане на територията на Норвегия може да бъде отказано, ако лицето не представи отрицателен PCR тест.

Изискването не се прилага за норвежки граждани и лица с постоянно пребиваване в Норвегия; за транзитно преминаващите лица;за работниците, които редовно влизат в Норвегия от Швеция и Финландия, но се отнася за здравния персонал, който е бил извън Норвегия повече от седем дни.

Лицата, които влизат в Норвегия от страни с червен рисков индекс и нямат постоянно пребиваване и адрес в страната, трябва да имат осигурен хотел за периода на карантина, както и да се тестват по време на карантинния период.

Същото важи и за работниците или бизнес партньорите, чиито работодател или клиент не може да им осигури подходящ адрес на пребиваване. Мярката важи и за членовете на семействата, които идват на гости на роднини в Норвегия, като изкарване на карантинния период на адреса на домакините е неприемливо.

Новините от днес и със задна дата