понеделник, 2 ноември 2020 г.

Първата зарядна станция от съвместния проект на Община Бургас и Eldrive е пусната в експлоатация

 

Първата зарядна станция по сключения тази година Меморандум за изграждане на публична мрежа от подобни устройства между Община Бургас и Eldrive е инсталирана и пусната в експлоатация.

Тя се намира на общински паркинг "Гурко". Достъпът за електромобили до станцията е свободен и безплатен за 1 час престой. След първия час престоят на паркинга се заплаща, съгласно Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Бургас.

Зарядната станция е първата от общо петдесет, които Община Бургас и Eldrive се договориха да бъдат изградени до края на следващата година. Устройството е от типа ABB DC Wallbox с мощност 24 kW и позволява зареждане на масовите модели електромобили за време под един час.

Осигуряването на зарядните устройства е част от политиката на Община Бургас да насърчи използването на електромобили и екологичен транспорт. В момента собствениците на такива превозни средства не заплащат такса за паркиране в синята и зелената зона, а също така получават и данъчни облекчения. Скоро Община Бургас ще се сдобие и с още 56 електробуса, които ще обслужват маршрутите на градския транспорт.

Финансирането за осигуряването и монтажа на устройствата от Eldrive е по проект  "Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда - Южна България", осигурено от Фонд за устойчиви градове и Обединена българска банка АД.

Eldrive е най-големият инсталатор и оператор на зарядна инфраструктура на територията на България и региона. Мрежата от публични станции е единствената с национално покритие и единствената, която разполага с платформа, позволяваща информация в реално време за статуса на съответната зарядна станция. Към момента мрежата Eldrive включва над 260 зарядни точки и предлага диверсифицирано портфолио от стандартни и бързозарядни станции.

Новините от днес и със задна дата