неделя, 8 ноември 2020 г.

Имунологът д-р Шиваров: Насърчаването всички да се разболеят e псевдонаучен расизъм

  

С всеки изминал ден виждаме нови рекорди на разпространение на коронавируса у нас. Нашето поведение като общество се промени последните два месеца, нормално вирусът да има повече възможност да се разпространява.

Това заяви в ефира на БНТ имунологът д-р Велизар Шиваров. "Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече хора ще влязат в контакт с него и е толкова по-голяма вероятността хора, които имат по-голяма предразположеност за по-тежко протичане да се разболеят и съответно да платят за това с живота си. 

Около 10% от тежкопротичащите случаи имат вродени мутации, така че те са по-предразположени да прекарат по-тежко заболяването и да загинат", категоричен е той. 

Насърчаването на това всички да се разболеят и да оцелеят тези, които евентуално не са предразположени, аз бих го нарекъл евгеника – псевдонаучен расизъм. Знаем до какво доведоха такива идеи преди по-малко от век. Пробутването на идеята за стаден имунитет по същество е точно товa.

 

                             Имунологът д-р Велизар Шиваров 

Според доктора още през април е било ясно, че пандемичният процес ще върви с разпускане и затягане на мерките, докато не бъде намерено някакво средство като ваксина, което да позволи бързо натрупване на хора, които са резистентни към това заболяване. 

"Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките. Не би трябвало никой да бъде учуден от това, а напротив", каза д-р Шиваров. 

Според лекаря още през април е било ясно, че пандемичният процес ще върви с разпускане и затягане на мерките, докато не бъде намерено някакво средство като ваксина, което да позволи бързо натрупване на хора, които са резистентни към това заболяване. 

"Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките. Не би трябвало никой да бъде учуден от това, напротив", каза д-р Шиваров.

„От много време има хипотеза, че хората, при които вирусът преминава бариерата на маската и те са експозирани на малки количества вирус, всъщност получават жива ваксина в ниски дози и може да отключи имунен отговор. Тези малки количества не създават опасност от заразяване с вируса”, обясни имунологът в ефира на „Неделята на NOVA”. 

Той поясни, че тази теория датирала отпреди ваксинациите и откриването на ваксината. Той обясни, че глобалното разпространение на вируса показва, че няма особеност на населението, която да защитава от него. 

„В нашата територия, доколкото знам, се спонсорират няколко големи проекта, които да изследват генетичните особености и предразположеността на българската популация към вирусите. Със сигурност мога да кажа, че на практика няма човек, които да разпознае вируса като чужд”, обясни имунологът. Доц. Шиваров е на мнение, че различните модели на държавите са заради ресурсите и политическите решения.

Новините от днес и със задна дата