понеделник, 9 ноември 2020 г.

Коя е Камала Харис - бъдещият вицепрезидент на САЩ

 Джо Байдън избра Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент 

Камала Харис се отправя към Белия дом като вицепрезидент на Джо Байдън и тепърва името ѝ ще се чува, пише ДПА в неин портрет.

По пътя си към Белия дом Харис прави впечатляваща кариера, а сега става първата афроамериканка, първата жена и първият човек от азиатски произход, който ще служи като вицепрезидент, допълва БТА.

Кариерата ѝ обаче си има и своите противоречиви моменти, включително обвинения от лявото крило на Демократическата партия, че е водила строга политика срещу престъпността, засягаща непропорционално чернокожите.

Тя е влизала и в спорове с Байдън. Като кандидат за президент на Демократическата партия Харис, сенатор от Калифорния, излиза с едни от най-острите критики срещу Байдън по време на национални телевизионни дебати.

В един от дебатите Харис подложи Байдън на остри критики за противопоставянето му на задължителните училищни автобуси през 70-те години - практика, използвана за намаляване на расовата сегрегация на децата в училищата.

Харис е родена на 20 октомври 1964 г. в Оукланд, Калифорния. Майка ѝ е изследовател в областта на раковите заболявания, имигрирала от Индия, а баща ѝ е икономист, родом от Ямайка.

Харис прекарва по-голямата част от младежките си години в Монреал, Канада, преди да постъпи в университета Хауърд, "исторически колеж за чернокожи" във Вашингтон. Тя получава юридическа диплома от Калифорнийския университет в Бъркли.

 

Тя излиза на калифорнийската политическа сцена, след като е избрана за окръжен прокурор на Сан Франциско и в крайна сметка през 2011 г. става първата жена и първият чернокож юрист, станал прокурор на Калифорния.

Нейната биография като прокурор е и предимство, и недостатък за политическата й кариера. Като сенатор тя получава национално признание сред демократите за хапливите си разпити на служители от администрацията на Тръмп, подобни на изявите й в съдебната зала.

Заради понякога оказваната от нея съпротива срещу реформите на наказателното правосъдие в Калифорния, докато заема поста главен прокурор, тя обаче си навлича презрението на прогресистите, които я обвиняват, че е "ченге". Това обвинение придоби още по-голяма тежест, след като на националните протести през лятото бяха отправени призиви за системни промени в полицията, отбелязва ДПА.

И все пак Харис често е подкрепяла прогресистките политики по въпросите на наказателното правосъдие, например ангажирайки се никога да не иска смъртно наказание като окръжен прокурор на Сан Франциско - обещание, което тя изпълни дори след нашумяло убийство на полицай, с което си навлече критики.

Харис беше личен приятел на сина на Джо Байдън - Бо, главен прокурор в Делауеър, който почина от рак.

През 2019 г. Харис обяви кандидатурата си за президент, която в началото изглеждаше обещаваща. Силен първи дебат я изведе напред в допитванията, но през декември напусна надпреварата, след като кампанията й се сблъска с обвинения за слабо ръководство.

Често е описвана като прагматично умерена, но критици твърдят, че идеологическа й позиция е трудна за определяне.

По време на първичните избори на Демократическата партия тя бе критикувана, тъй като многократно прехвърляше подкрепата си между най-прогресистките подкрепяни от правителството планове за здравеопазването и по-умерените варианти.

Освен това като кандидат за президент Харис подкрепи забраната за оспорваната техника за добив на природни ресурси, наречена "фракинг". Сега обаче тя подкрепя Байдън, който е против забраната за фракинг.

И все пак от 2016 г. насам законопроектите, за които Харис е гласувала, показват либерални възгледи. Тя е подкрепяла законодателство за опазване на околната среда, както и за разширяване на имиграционната политика.

Сега тя получава още един шанс като вицепрезидент на Байдън. Много демократи спекулират, че тя може да наследи Байдън през 2024 г., или по-нататък.

Като вицепрезидент Харис ще въведе още нещо за първи път: съпругът ѝ Дъг Емхоф, адвокат в развлекателната индустрия, ще бъде първият "втори джентълмен" в страната, както и първият от еврейски произход.

Свят :: Коя е Камала Харис - бъдещият вицепрезидент на САЩ? :: Monitor.bg

Новините от днес и със задна дата