неделя, 8 ноември 2020 г.

Здравни експерти: Закъсняхме с мерките, локдаун е неизбежен

   

                              Снимка: Булфото

Ковид -19 е  медицински проблем, а не политически и медиците трябва да вземат решенията, а не политиците, на това мнение са водещи, български експерти в областта на медицината, стана ясно от поредица изказани мнения вчера, които продължават и днес. Политиците притиснати от общественото мнение, вземат погрешни решения, смятат медицинските експерти.

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това обясни в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова. По думите ѝ, в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова. 

Напомняме, че според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 2981 лица-медицински служители. 80 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. 26 от тях са установени при лекари, 25 - при медицински сестри, 10 - при санитари, 1 - при фелдшер и 18 - при друг медицински персонал.  Леглова база е осигурена, но дефицитът на лекари, които да ни лекуват е огромен, защото тази тенденция продължава.

Още по темата:

Препоръките от "Пирогов" за лекуване вкъщи на COVID-19

--------------------

Не се паникьосвайте ако сте заразени с К- 19, това потиска действието на имунните клетки, 80% от хората прекарват заболяването по-леко

 

Новините от днес и със задна дата