четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Нова програма за саниране тръгва от догодина

 istock

Хората, чиито блокове ще бъдат санирани по новата програма за енергийна ефективност, няма да участват със съфинансиране. Ще има съфинансиране от 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми, разработват се 4 варианта. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред Нова телевизия в коментар на стълба "Зелена България", който е част от Европейската програма за възстановяване и устойчивост.

За нас е ясно, че ако хората трябва да извадят от джоба си, винаги в един вход ще се намери някой, който да блокира процеса, а ние искаме тази програма да не бъде блокирана и да стартира бързо, обясни министърката. 

Ще се започне с всички сдружения на собствениците, които имат договори с общините и чиито документи все още са в Българската банка за развитие - имало над 3000 чакащи.

Новата програма за енергийна ефективност ще започне от 2021 г. и ще е много по-мащабна от досегашната. Тя ще включва не само изолация, дограма и подмяна на топлоизолация на покриви, но и възобновяеми източници на енергия като соларните панели, фотоволтаиците и др.

Не става въпрос само за жилищни, но и за промишлени и публични сгради - общински и държавни, за образователна и социална инфраструктура, както и за уличното осветление, обясни Аврамова. И допълни, че многофамилните жилищни сгради са с голям ресурс - над 1,7 млрд. лв.


По повод искането на Валери Симеонов за затягане на мерките във връзка с COVID - пандемията, Аврамова обясни, че трябва да слушат експертите, а всички хора да бъдат отговорни и да спазват мерките. Самата тя е била 10 дни в изолация.

В цял свят случаите на заразените растат. Изказванията са по-скоро политически - с критики, но без предложения и становища, които да бъдат обсъдени. В тази ситуация не трябва да се политиканства с нито една тема, която касае живота на хората. Трябва да бъдем отговорни и единни, за да можем да се справим с пандемията, коментира министърката.

Няма да има режим на водата в Бургас, работи се по проекти за пречиствателни станции на язовирите "Порой" и "Ахелой", ще има вода до пролетта на 2021 г., обясни още Аврамова.

Новините от днес и със задна дата