сряда, 4 ноември 2020 г.

Бивш висш член на Ал Кайда: Салафитите от Балканите са най-опасни, а сред албанците в Северна Македония има най - много!

  

Бившият шеф на пропагандата на Ал Каида Ирфан Пеци заяви, че не е бил изненадан от произхода на терориста, който уби във Виена в понеделник четирима души и рани повече от 20, тоест не е изненадан, че става дума за албанец от Балканите, предаде Танюг.

Макар в албанското общество ислямизацията да е по-малко изразена, отколкото в босненското и други народи с ислямско вероизповедание, сред албанците има много джихадисти. Косово например, пропорционално на броя на населението е имало най-много джихадисти в редовете на "Ислямска държава". Албанците от Северна Македония са известни като най-консервативни по отношение на исляма и сред тях има много салафити, заяви Пеци в ексклузивно интервю за Танюг.

Според този бивш изтъкнат член на Ал Каида, а сега борец против радикализацията на младите мюсюлмани, не е било неочаквано да бъде извършено терористично нападение в Австрия. Той посочва, че тъкмо в тази страна салафитите от Балканите са най-многобройните и най-опасните ислямисти.

Пеци припомни, че извършителят на нападението Куйтим Фейзулаи по време на съдебния процес миналата година е заявил, че се е радикализирал след като е започнал да се занимава с ислям и да ходи в джамия, където се запознал със салафити.

Фейзулаи е типичен пример за човек който е израснал във Виена и който се е радикализирал. Ислямистката сцена във Виена е много силна. Ако още в пубертета е започнал да се занимава с ислям, да ходи на джамия и да се запознава със салафити, пътят до радикализацията е много кратък, каза Пеци.

Той каза, че е било само въпрос на време да се стигне до първото терористично нападение в Австрия, тъй като в тази страна има голям брой ислямисти и то опасни - чеченски и балкански, след които има най-много босненски.

Какво се знае за атентатора?

20-годишният Куйтим Фейзулаи е роден във Виена, а майка му и баща му са от тетовското село Челопек в Северна Македония.  Следствието вече установи, че преди две години той е бил арестуван при опит да се присъедини към силите на Ислямска държава в Сирия.

Когато бил на 18 години, Куйтим решил да стане джихадист и заедно с приятеля си Бурат К. поел към турско-сирийската граница. За разлика от Бурат, той дори успял да достигне целта си и да се приюти в заслон. Заслонът бил като миша дупка - без баня, без тоалетна и без вода, разказва по време на процеса адвокатът на Куйтим. На това дело става ясно, че и двамата младежи, родени във Виена, всъщност не са се чувствали по никакъв начин обезправени в Австрия. С исляма се запознали по време пубертета и постепено му се отдали. Самият Куйтим тогава казва нещо, което звучи като разкаяние: "В края на 2016 г. влязох в грешната джамия".

По онова време Куйтим имал сериозни проблеми в училище, а вкъщи често се карал с майка си. "Исках да бъда възможно най-далеч от дома", обяснява по време на процеса бъдещият терорист. На въпроса на съдията: "И какво очаквахте от "Ислямска държава"?", Куйтим Ф. отговаря: "Очаквах по-добър живот. Собствен апартамент и собствени доходи", разказва Дойче Веле.

Разказ на дядото на Куйтим

Дядото на Куйтим живее в село Челопек, намира се недалеч от Тетово. Тук родът Файзулаи е уважаван.

"Не познавам момчето, а семейството му. Никой в селото няма нищо против тези хора", каза Авдула Хасани, жител на Челопек.

"Не познавам Куйтим. Но познавам родителите му и рода му много добре. Никой в този род никога не е извършвал престъпление", каза Фадил Лимани, имам.

Куйтим ходел всяка година в Челопек при роднините си, разказва дядо му.

"Да, идваше тук всяка година със семейството си. Куйтим е роден в Австрия", каза дядото на Куийтим Файзулаи.

Според полицейски източници Куйтим не е виждал родителите си от 6 месеца.

"Живееше сам. Във Виена ходеше в апартамента на родителите си, но имаше собствен. Никой не знае какво е правил в този апартамент", каза дядото на Куйтим Фейзулаи.

Дядо знае за присъдата на Куйтим в Австрия заради опита му да се присъедини към силите на Ислямска държава в Сирия.

"Да, преди две години той беше арестуван, но не за три месеца - а за 18, изкара и четири в Турция. Хванаха го в Турция. Лежа там четири месеца, но после го върнаха в Австрия.

Но Куйтим убит ли е? Убиха ли Куйтим", каза дядо на Куийтим Файзулаи.

Куйтим е бил ликвидиран за 9 минути.

Новините от днес и със задна дата