неделя, 22 ноември 2020 г.

Огромна промяна за шофьорите! Вече на предното стъкло на колата трябва да имате това!

 INFOGRAPHIE - Circulation routière : le calendrier de l'été de Bison Futé  prévoit un samedi rouge

Промените действат от няколко дни. Ето кои са и по-важните разлики: Една от по-съществените промени за шофьорите е в чл. 43а, която касае промяна при залепянето на т.нар. "знак за периодичен преглед".

Той се издава при успешно преминат преглед и досега беше поставян в долния ляв ъгъл на предното стъкло. От миналата седмица обаче Наредбата указва, че знакът трябва да бъде поставен в средата на горната част на предното стъкло. 

Разбира се, някои шофьори остават изненадани, тъй като според тях това ще пречи на видимостта им. Трябва да се знае, че промяната е в сила от 12 ноември т. г. и следва да се прилага във всички центрове за периодични технически прегледи в страната, пише pleven.utre.bg. 

Целта на промяната обаче е знакът да съдържа чип, който ще може да се чете от монтираните по пътищата камери, вкл. и тези на тол системата. Към момента няма яснота кога ще бъдат готови новите знаци. Новите текстове гласят още, че дубликат на знак за периодичен преглед не се издава. 

Възможно е обаче издаване на дубликат на удостоверението за техническа изправност, като собственикът на превозното средство трябва да подаде заявление до регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Друга по-важна промяна пък решава спорния досега момент при извършване на преглед на автомобил с газова уредба. До скоро в Наредбата не фигурираше текст, който категорично да посочва максималния експлоатационен срок на газова бутилка, когато такъв не е определен от производителя (и щампован върху бутилката). 

С изменението вече се счита, че автомобилът е неизправен, когато: - в случай че е изтекъл срокът на експлоатация на резервоара за СПГ или ВНГ*, предвиден от производителя - ако са изминали повече от 10 години от датата на производство на резервоар за ВНГ (когато не е посочен срок от производителя) - ако са изминали повече от 20 години от датата на производство на резервоар за СПГ** (когато не е посочен срок от производителя) 

Например, ако на Вашата бутилка не е указан срок на експлоатация, а е произведена преди повече от 10 години - то трябва да бъде сменена. След като бутилката се смени, също така трябва да се премине през специализиран сервиз за проверка на новата бутилка и издаване на т.нар. розов лист. Още една новост предвижда, когато автомобилът е с два вида гориво, при годишния преглед замерването на вредните емисии вече да се прави и на двата вида гориво. 

*ВНГ - втечнен нефтен газ **СПГ - сгъстен природен газ.

Новините от днес и със задна дата