четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Турски съд издаде 337 доживотни присъди затвор в един ден

  

Турски съд произнесе многократни присъди доживотен затвор за някои от близо 500-те обвиняеми в съдебен процес за опита за преврат от 2016 г., предаде Ройтерс.

Процесът, който приключи днес, започна през 2017 г. в най-голямата съдебна зала в страната, построена специално в комплекса на затвора Синджан в окръг Анкара, припомня АФП.

Въпреки пандемията от коронавируса, много близки на загинали при опита за преврат присъстваха днес на последното заседание от процеса, преминало при засилена полицейска охрана.

Мотивите за съдебните решения се очаква да бъдат публикувани по-късно днес. Очаква се подсъдимите да обжалват присъдите, които бяха приветствани от членовете на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва АП.

"Предателската мрежа, която сипеше бомби върху парламента, президентството и нашия народ, бе осъдена отново пред правосъдието и нашата нация", посочи в Туитър говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик, съобщава Ройтерс. "Тя продължава да организира всякакъв вид предателства в различни страни, за да навреди на Турция", написа Челик. "Нашата битка с превратаджийския тероризъм ще продължи", добави той.

"Ние изпитваме радост да видим, че обвиняемите, които вече бяха подложени на съд от обществената съвест, получават наказанието си", посочи заместник-председателката на управляващата партия Лейла Шахин Уста, цитирана от Анадолската агенция. "Това е краят на ерата на преврати в Турция", изтъкна тя.

Бусра Ташкъран заяви, че нейният годеник Юнус Кълъчаслан, който е бил пилот курсант на самолет Ф-16 по време на опита за преврат, е бил неправилно обвинен.

Кълъчаслан и други пилоти курсанти бяха "осъдени днес на доживотен затвор за участие в опита за преврат, въпреки че не са взели участие в никаква активност през онази нощ, въпреки че са се съпротивлявали /срещу преврата/ като са се заключили в една стая", е посочила Ташкъран пред АП.

"Те са много млади, когато бяха хвърлени в затвора, те бяха бяха на 24 и на 25 години, сега са осъдени на доживотен затвор. Как обяснявате това в духа на справедливостта?", е попитала Ташкъран.

Бащата на друг осъден пилот курсант - Алпер Калън, е посочил, че съдът не е взел под внимание доказателство, сочещо невинността на някои от пилотите курсанти.

"Ние не сме доволни от тази присъда", е заявил бащата Али Калън, добавяйки, че ще обжалват.

След опита за преврат Анкара предприе мащабни чистки срещу привърженици на Гюлен. Хиляди хора бяха арестувани или уволнени заради връзки с мрежата на Гюлен. Арестите на предполагаеми гюленисти продължават и досега, въпреки че не са толкова интензивни, отбелязва АФП.

Общо 290 съдебни процеса, свързани с опита за преврат, вече са приключили, а други девет продължават.

Турските съдилища са осъдили досега близо 4500 души във връзка с опита за преврат, като са наложили доживотни присъди затвор на близо 3000 от тях, според официални цифри, цитирани от АФП.

Новините от днес и със задна дата