понеделник, 9 ноември 2020 г.

Проф. Георгиев обясни кои кардио лекарствата предпазват от К-19

  

Изключително интересен резултат излезе като голяма публикация, че част от лекарствата срещу холестерола, които изписваме на болни с атеросклеротични заболявания, действат протективно при коронавируса, защото коронавирусната инфекция е еднотелна болест.

Коронавирусът със своите дейности действа върху повърхността на кръвоносния съд, върху тази част, която тапицира съда. Това заяви пред БНТ началникът на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. д-р Борислав Георгиев.

Той уточни, че са излезли множество публикации, че тези лекарства увреждат организма, а хората трябва да разберат, че всъщност са полезни.

Според кардиолога, всички инфекции действат по сходен начин върху сърдечно-съдовата система. Това е температурното състояние, т. нар. фебрилитет. Там се активизира тахикардията - ускорена сърдечна честота, хората, които са с исхемична болест или със сърдечна недостатъчност, ускорената сърдечна честота дестабилизира организма, обостря болестта, обясни той.

Професорът разясни, че при коронавируса се уврежда съсирването.

"Когато се появиха първите публикации, лично аз много се изплаших, защото се появява на скенера една находка, която ние виждаме при някои много редки сърдечно-съдови заболявания. И това показва, че има микротромбози. Затова в лечебните заведения се въвежда антикоагулацията, разреждането на кръвта", коментира проф. Георгиев.

Според него септември-октомври е най-добрият период за противогрипната ваксина, когато все още е топло и няма други вируси.

"Съветвам моите колеги да проверяват в сайта на Националния институт по заразни и паразитни болести кога ще се обявява грипната епидемия. Това е най-добрата профилактика на грипа, наложила се през последните няколко десетилетия.


Тази профилактика, от гледна точка на сърдечно-съдовата система, е по-добра отколкото например, профилактиката за остър инфаркт, от някои от конвенционалните състояния - спиране на тютюнопушенето, прием на някои медикаменти. До 50% може да намалее болестността и смъртността от сърдечно-съдови усложнения от грип", категоричен беше кардиологът.

Професорът уточни, че противогрипната ваксина не е 100% да не се разболееш. Но ако човек се разболее, прекарва болестта много леко, на крак, премахва инфекциите, пневмониите от грипа, които пък дават отражение върху сърдечно-съдовата система.

"Тази година в програмата, която е за възрастните хора над 65 години, са увеличени ваксините с 50%. В момента са 180 000. Много хубаво би било, ако населението бъде в момента ваксинирано, да не се върнат ваксини, което е лошо. Миналата година са върнати.

В България имаше огромен проблем през последните повече от десет години. В момента, в който стартирахме кампанията за разясняването на населението за противогрипната ваксина, се явяваха антиваксъри, които започнаха да обясняват, че е опасна, че няма да свърши работа, и е имало години, когато е унищожавана ваксина след кампанията", коментира още проф. Георгиев.

Новините от днес и със задна дата