събота, 21 ноември 2020 г.

Внимание, родители! Промиват мозъците на децата във връзка с К-19

  

Отричащите пандемията от коронавирус насаждат и настроения срещу ограничителните мерки с лъжливи твърдения. Конспиративни митове не липсват и в чатовете за деца и младежи. Което е много опасно, предупреждават експерти, пише "Дойче Веле".

На един от участниците в чата очевидно му е дошло до гуша от задължението за носене на маска. В групата „Samuel Eckert Youngsters" на платформата Telegram веднага се получава съвет как да се освободиш от маската: 

„Когато седиш в училище с намордник, започни да се задъхваш, да дишаш на пресекулки, след което падни от стола си (преди това потренирай, за да не се нараниш). В този случай ще те изпратят вкъщи. Родителите ти трябва след това да отидат с тебе при лекаря и да кажат: „Детето ми направо припадна“. 

Така със сигурност ще получиш удостоверение, че не си задължен да носиш маска. Чатът е организиран от някой си Самуел Екерт, неговият баща бил лекар и можел да издава такива удостоверения. Експерти: защитните маски са безопасни за децата и младежите Основателят на групата Самуел Екерт от германската провинция Баден-Вюртемберг е известен с това, че отрича съществуването на коронавируса. 

Собственик е на няколко фирми в Швейцария. Двамата с германския лекар Бодо Шифман наскоро обиколиха множество германски градове в рамките на един т.нар. „информационен тур“, за да говорят против мерките по време на пандемията. Тезата им: "смъртната опасност" от маските за децата и младежите. А всъщност и до днес няма нито един потвърден такъв случай. Медици като Буркхард Родек, генерален секретар на „Германското дружество за детска и младежка медицина“, не смятат, че носенето на маски е опасно. 

В интервю за „Report Mainz" той казва: „В детската и младежката медицина има един голям сектор, в който и малките деца носят маски – това е детската онкология. Децата, болни от рак, децата с трансплантиран костен мозък. Всички те носят маски без никакъв проблем“. Конспиративни теории в групата „Youngsters" Но в чат групата на Екерт, която вече има над 270 членове, твърдят, че носенето на маски е опасно. Било „увреждане на тялото и дори може би убийство“, пише един от юзърите. 

Нещо повече: това твърдение ловко се свързва от много от участниците в чата с актуални конспиративни митове. В групата се приемат само деца и младежи на възраст между 10 и 17 години. Трябва да се представиш с видео и документи, а децата под 14 години трябва да покажат и разрешителна декларация от родителите си, пише Дойче веле. В групата например се цитира Бил Гейтс с неговата прогноза, че маските ще се носят в продължение на четири години, а възстановяването на икономиката ще продължи десет. 

Един от коментарите: „След четири години той при всички случаи ще е решил своя скапан проблем с пренаселеността“. Коментарът е в съответствие с твърдението на отричащите коронавируса, че основателят на „Майкрософт“ иска да намали населението на земята чрез масова имунизация. Има и други коментари и призиви, като например: 

„Трябва да станем милиарди – и тогава да обградим Меркел!". Освен това скорошният атентат във Виена, при който бяха убити четирима души, се определя като „фейк“ - бил използван, за да не се разкрият изборните измами в САЩ, за които твърдят от лагера на Тръмп. В групата са убедени също, че починали от коронавируса нямало. Самуел Екерт казва по този повод, че не искали да налагат цензура. „Стимулираме хората, които мислят самостоятелно. Не предписваме на никого какво да мисли." Той не вижда и какъв е проблемът с разпространяваните в чата конспиративни митове: „Защо хората да не водят критична дискусия по най-различни теми?".

 А и децата имали възможността да обменят мисли с връстници за преживянето в училище. Екерт твърдо отхвърля упреците, че с малолетните в чата би могло да се злоупотреби. Експертите предупреждават Психотерапевтката Беате Лайнбергер, която работи с деца и с младежи, смята обаче, че групата „Samuel Eckerts Youngsters" е опасна: „Това, което правят модераторите, е много манипулативно. Децата и младежите биват използвани, за да подкрепят техните собствени ценности или конспиративни теории. 

Никой не се намесва, никой не регулира – децата и младежите биват оставени на техните страхове и несигурност“. Социалната психоложка Пиа Ламберти, която е и експертка по конспиративни теории, дава следната оценка на чата: „Групата не е безопасна. Децата, които постоянно се сблъскват със съдържания с конспиративен характер, са изложени на опасността да се радикализират. А има и опасност за здравето им“. 

По данни на изданието „Mainz Report", от групата целенасочено се вербували и хора за участие в демонстрациите срещу ограничителните мерки по време на пандемията. Междувременно тези, които отхвърлят съществуването на коронавируса, се обръщат и директно към децата и младежите – както например в края на октомври пред едно училище в Дармщат. 

Участниците в демонстрацията против мерките призовавали учениците да си направят тестове, с които би могло да се докаже колко уж опасно било носенето на маските. „Призоваваха ни да махнем маските, да не ги носим. Бяха доста агресивни – вербално“, разказва един от учениците.

Новините от днес и със задна дата