събота, 24 октомври 2020 г.

Експерти обясниха защо COVID-19 убива едни хора, а други не

  

Заразените от новия коронавирус могат да имат симптоми, които варират от леки до смъртоносни. Два нови анализа предполагат, че някои животозастрашаващи случаи могат да бъдат проследени до слаби места в имунната система на пациентите.

Най-малко 3,5% от пациентите от проучването с тежък COVID-19, имат мутации в гените, участващи в антивирусната защита. И най-малко 10% от пациентите с тежко заболяване създават "автоантитела", които атакуват имунната система, вместо да се борят с вируса. 

Резултатите са представени в двата доклада в научното списанието „Science“ на 24 септември 2020 г. Те посочват някои първопричини за животозастрашаващите случаи на COVID-19. Ръководителят на това изследване е Жан-Лоран Казанова, изследовател в Медицинския институт на Хауърд Хюз в Университета Рокфелер. 

Проследяването на тези вредни антитела при толкова много пациенти - 101 от 987 - беше "зашеметяващо наблюдение", споделя Казанова. "Тези два доклада дават първото обяснение защо COVID-19 може да бъде толкова тежък при някои хора, докато повечето, заразени със същия вирус са добре.

"Резултатите от изследването имат непосредствено въздействие върху диагностиката и лечението, казва още Казанова. Ако някой има положителен тест, той трябва „задължително“ да бъде тестван и за автоантитела. Възможно е премахването на такива антитела от кръвта да облекчи симптомите при заболяването. През март екипът на Казанова се опита да запише 500 пациенти с тежък COVID-19 в световен мащаб в своето проучване. До август те имаха повече от 1500, а сега имат над 3000. 

Когато изследователите започват да анализират пробите от пациентите, те разкриват вредни мутации при млади и възрастни. Екипът установява, че 23 от 659 изследвани пациенти са носили грешки в гените, участващи в производството на антивирусни интерферони. Анализът на екипа върху 987-те пациенти с животозастрашаващ COVID-19 разкрива, че най-малко 101 от пациентите са имали автоантитела срещу асортимент от интерферонни протеини. 

Тези антитела блокират действието на интерферон и не присъстват при пациенти с леки случаи на COVID-19, откриха изследователите. "Това е безпрецедентен резултат," казва съавторът на проучването Изабел Майтс, педиатър в университетските болници KU Leuven в Белгия. 

По-рано тази година тя помогна да се запишат пациенти в проучването, да се съберат проби и различни експерименти да бъдат осъществени. Изследвайки наличието на тези антитела, тя споделя: "може да се предвиди кой ще се разболее тежко и кой не." По-голямата част от пациентите с вредни антитела са мъже. Мъжкият пол е по-склонен да развие тежка форма на COVID-19. Това предполага, че съществува полова изменчивост, казва Майтс.

Новините от днес и със задна дата