четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Втора доза ваксина получи българката Мария Спирова, ефектът - само отпадналост

  

                                              Снимка: bTV

Българката Мария Спирова, която е сред доброволците за тестване на ваксина срещу COVID-19 във Великобритания, е получила втора доза от ваксината преди няколко дни.

Тя разказа пред bTV какви са ефектите след ваксината на "Оксфорд" и на какъв етап са изпитанията.

"Различни групи получават различни дози, с цел да се стигне до ефективна доза, която показва нейното действие", обясни Спирова. Целта на опитите била да се види дали ваксината ще предпазва уязвими хора или ще е толкова ефективна, че да спира разпространението.

След първата доза Спирова е имала два дни температура, а след втората доза - не е вдигнала температура, но е била малко отпаднала и ѝ се е спяло.

След като е поела двете дози, в момента Мария Спирова описва всеки ден какви симптоми има, дори ако я боли стомах вследствие на хранене. 

"На определен период от време давам кръв, между две и шест колби - следи се цялото общо здраве и дали нещо в цялата химия на организма се променя", обясни още българката, живееща в Лондон. Освен това Спирова си прави PCR-тест всяка седмица.

Тя каза още, че повечето от доброволците, които участват в изпитването на ваксината, са имали температура, която е отшумяла.

Изискванията към доброволците били да са клинично здрави, но не се очаквало от тях да се пазят.

Клиничното изпитване на ваксината продължава във Великобритания, Бразилия и още други държави с различни групи от хора.

В САЩ тестванията не били възстановени, в света имало още четири ваксини, които се изпитват.

Новините от днес и със задна дата