събота, 31 октомври 2020 г.

Нови находки разказват за древния град Хрисосотира до Черноморец

 

Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ) на полуостров Хрисосотира до Черноморец, съобщиха от НИМ. Оттам уточняват, че проучванията са се осъществили със средства на Министерството на културата, съгласувани и с логистична подкрепа на Министерството на отбраната.

Проф. д-р Иван Христов е провел разкопки в югоизточния сектор на обекта на площ от 265 кв. м. Там първоначално е проучена голяма жилищна сграда от шести век. Археолозите са започнали и разкопки до югоизточната брегова ивица, където са локализирали производствения сектор на града.

Открити са две пещи за битова керамика, стопанска сграда и следите на още няколко съоръжения, които вероятно са също пещи от късната античност.

За първи път екипът на проф. Христов попада и на останките на голяма антична постройка, която вероятно е голяма базилика, доразвита в по-късни епохи като манастирски комплекс.

Съществува голяма вероятност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил разположен известният манастир "Св. Никола", за чието съществуване черпим данни от средновековните писмени извори, допълват от НИМ.

Паралелно с това откритие на терена е локализиран некрополът на крепостта и мястото на т. нар. манастирски кладенец. Благодарение на проучванията на археологическата карта на Бургаския залив се маркира голям късноантичен комплекс, състоящ се от фортификационни, жилищни, стопански и култови структури, обхващащи площ от близо 100 дка.

Разкопките ще продължат планово и през следващите години, уточняват от НИМ.

Новините от днес и със задна дата