петък, 16 октомври 2020 г.

Кметът на Поморие посрещна лично Клеър Дейли, за да поиска извинение

  

                                   Снимка: БТА

Евродепутатът Клеър Дейли пристигна в Поморие за среща между ирландски собственици на апартаменти с представители на различни институции в хотелския комплекс "Сънсет ризорт". 

Проблемът е гражданско-правен, свързан с отказа на ирландските собственици да плащат такса поддръжка от 15 евро на квадратен метър.

В комплекса евродепутатът Дейли беше посрещната с остри въпроси от кмета на Поморие Иван Алексиев, предава БНР

Преди дни по нейна инициатива, в резолюцията за България, която прие Европейският парламент, беше включен пример за неспазването на върховенството на закона, като беше посочено конкретно отношението към частните собственици на апартаменти в комплекс "Сънсет ризорт".

Евродепутатът отказа да отговаря на журналистически въпроси и след кратко преследване по коридорите на сградата, влезе в частен апартамент.

40 минути по-късно излезе от него и тогава беше посрещната от кмета Иван Алексиев, който поиска извинение за черното петно, поставено на курорта от споменаването му в резолюцията. За същото настоя и инвеститорът Боян Бонев. 


На дискусията присъстват още представители на МРРБ, EVN и ВиК. Основният днес е как по-справедливо да се разпределят парите за тока и водата между собствениците на апартаментите. Сега те ползват един централен електромер и водомер, от които токът и водата се разпределят между тях според квадратурата на апартаментите им.

Клеър Дейли поиска да разбере как могат да се открият индивидуални партиди, за да стане по-справедливо заплащането на консумативите предава "24 часа". От ВиК-Бургас обясниха, че за това се изисква 100% съгласие на всички собственици, тъй като доставят водата до централния водомер на мегакомплекса и от там нататък нямат отговорност да я замерват по апартаменти. Това било регламентирано според Наредба №4 от Закона за водите. Същият казус важи и за отчитането на електроенергията, тъй като токът се измерва от централен електромер.

Новините от днес и със задна дата