петък, 30 октомври 2020 г.

Европа се затваря: Испания в извънредно положение до май, хиляди полицаи по улиците в Германия

  

Испания официално въведе извънредно положение до 9 май. Правителството на Испания успя да убеди Конгреса за въвеждането на мярката. Долната камара на депутатите даде зелена светлина по искането на кабинета на Педро Санчес и утвърди извънредното положение със 194 "за", 53 "против" и 99 "въздържали се".

Мярката позволява на местните правителства в отделните провинции да ограничават свободното придвижване на хората чрез налагане на полицейски час и затваряне на границите на съответните области.

Правителството осъзнава, че хората започват да се уморяват от всички тези рестрикции, но сега не е моментът да разхлабваме мерките. Изправени сме пред седмици и месеци, които ще бъдат много дълги. Пред нас стои дълъг път за изминаване и една определено дълга зима, а празненствата ще бъдат малко по-различни, заяви пред испанските депутати здравният министър на страната Салвадор Ия, цитиран от "Ел Мундо".

Междувременно в Германия започва карантина от понеделник.

Хиляди федерални полицаи ще бъдат разположени из Германия от понеделник, за да следят за спазването на строгите противоепидемични мерки, съобщи днес вътрешният министър Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс.

В сряда канцлерът Ангела Меркел се споразумя с министър-председателите на провинциите за едномесечен локдаун, който включва затварянето на барове, ресторанти, фитнес зали и театри. Целта на мярката е да бъде ограничен големият прираст от нови случаи с коронавирус.

По думите на Зеехофер проверките за спазване на правилата ще бъдат определящи за успеха на новите мерки. "В координация с провинциите федералната полиция ще разположи хиляди служители", каза той. Министърът уточни, че федералните полицаи ще действат първо в големите населени места и в тежко засегнатите от заразата региони.

Засилените проверки може да бъдат посрещнати с недоволство в страната, която пази спомена за наблюдението от страна на държавните органи по времето на комунистическия режим в бившата ГДР и по времето на нацисткия режим. Властите в западния град Есен бяха критикувани от опозицията заради опита им да вербуват хората да докладват онлайн за нарушения на свои съграждани, отбеляза Ройтерс.

В Германия отговорността за опазване общественият ред се носи предимно от полицейските служби в провинциите. Наброяващите около 40 хиляди федерални полицаи отговарят за сигурността на държавните граници, но при нужда могат да подпомагат провинциалните си колеги.

Новините от днес и със задна дата