петък, 23 октомври 2020 г.

Детски надбавки за всички само година, от януари мярката 60/40 "се фокусира"

  

                                  Снимка: БТА

Детски надбавки за всички семейства без подоходен критерий ще се получават само в рамките на следващата година - до 31 декември, за да се провери какъв ще е ефектът и каква ще е ефективността на мярката. Това заяви на брифинг в Министерство на труда и социалната политика социалният министър Деница Сачева.

"След като видим какъв ще е ефектът на универсалните детски надбавки без подоходен критерий и като видим кой ще управлява, няма проблем да се продължи мярката", обясни социалният министър.

По думите ѝ, мярката е възможност да се види ефективността на тези разходи. Тя даде за пример, че ще има липса за подоходен тест и за учениците от първи и 8 клас по 300 лв., чиято цел е да се види колко души ще се възползват.

"Който и да дойде на власт, няма пречка да реши да продължи универсалните добавки, ако вярва в тяхната ефективност, така, както вярваме ние", обясни още Деница Сачева.

Относно добавките от 50 лв. за всички пенсионери, обещани от премиера Бойко Борисов, ще действат до 30 март, целта - да се премине зимният сезон, който ще е тежък.

"Това не е капан, има необходимост от здравна профилактика на населението, закупуване на лекарства и дезинфектанти. Средните разходи на пенсионер за лекарства на месец са 56 лв., така че добавката от 50 лв. е свързана с тази логика", добави Сачева.

 За мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса по време на пандемията с коронавирус Сачева каза, че от 1 януари 2021 г. ще се действа по-фокусирано към определени сектори. Ще се търси баланс - да се се помага на бизнеса, но и да не го правим прекалено зависим от държавни помощи, коментира министърът.

В бюджета за Държавното обществено осигуряване за догодина са предвидени 300 млн. лв., обясни министърът и добави, че според парите може да се приеме по-фокусиран вариант, за да може да продължи мярката до 30 юни. По думите на социалния министър, в този си вид тези средства биха стигнали до април.

В заключение Деница Сачева добави, че всичко зависи как ще протече кризата, а правителството смята да променя дизайна на мярката в подкрепа на бизнеса на 3-месечни периоди според икономическите показатели.

Обезщетението за безработица няма да се повишава повече от 12 лева на ден, както и няма да се повишава максималният осигурителен доход от 3000 лева.

Синдикатите (КНСБ) настояват минималният размер на обезщетението за безработица да достигне 17 лв., което би направило по-адекватна защитата на нискодоходните групи. Предлагат и да се преоцени задържането на максималния осигурителен доход на 3000 лв., като се увеличи до 3200 лв. Тази стъпка, според КНСБ, не би затруднила особено предприятията, доколкото работещите с такива заплати са все още рядкост.

Новините от днес и със задна дата