петък, 23 октомври 2020 г.

Лекари в Бургас искат по 500 лв. на смяна, за да лекуват пациенти с COVID-19

  

Скандал в Университетската болница в Бургас заради недостиг на медицински персонал в борбата с COVID-19.

17 шефове на отделения поискаха да командироват свои лекари, само ако получават по 500 лева за 12-часово дежурство, съобщава Нова телевизия.

Те отказват да изпълнят заповедта на директора на лечебното заведение техни лекари и сестри да бъдат командировани в Инфекциозно отделение. Писменият отказ е изпратен до ръководството на болницата, Регионалната здравна инспекция и медии.

"Защото няма яснота за начина, по който трябва да се процедира. Имаме много малко персонал-медицински сестри и лекари. И ако отделя част от персонала мисля, че няма да можем да работим", казва д-р Диана Маринова, която е началник на Отделение за физикална и рехабилитационна медицина.

"Не сме казали такова нещо. То е написано съвсем ясно - пише отказ да изпълнят. Нека да мине съветът и ще го изкоментираме", каза д-р Даниел Петков - началник на отделение "Уши, нос, гърло".

Сред мотивите са липса на дългосрочен епидемиологичен план в болницата, липса на обучение на възлаганите задачи. Твърди се и че заповедта е в противоречие с Кодекса на труда и застрашава живота и здравето, както на пациентите, така и на персонала.

Лекарите настояват командироването да е доброволно, а заради поетия риск да се плаща допълнително трудово възнаграждение в размер на 500 лева за 12-часово дежурство.

Не закъсня реакцията на лекарите от Инфекциозно отделение, които работят в рискова среда от март. "Честно да ви кажа, не искам да коментирам, безкрайно разочаровани сме всичките", коментира д-р Ростислава Кръстева, зам.-началник на Инфекциозно отделение в УМБАЛ-Бургас.

Изненадано е и ръководството на болницата. "Колегите получават бонус 1 000 лева, но те работят цял месец, в такива условия. Много ми е странно как остойностиха едно дежурство точно на 500 лева. Този отказ е неприемлив за нас. Това е липса на професионална отговорност, след като са взети всички мерки за безопасност", заяви д-р Светлозар Георгиев - зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

В същото време специализант, имащ почти ежедневен контакт със заразените с COVID-19, е готов да помага на колегите си при предстоящото разкриване на още легла в болницата. "Дори и без доброволческата дейност, която естествено сме готови да осъществим и да изпълним, ние така или иначе от самото начало активно участваме в диагностичния процес", казва Павел Минев.

Новините от днес и със задна дата