събота, 5 септември 2020 г.

Омбудсманът поиска проверка за снимки на полицаи с боксове и емблеми с надпис : "Един удар. Един убит. Аз решавам. Без угризения"

 

 Димитър Кенаров е бил ритнат в окото от униформен

                                              Снимка: bTV

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка от МВР за сигнали за насилие и отказ за незабавен достъп до адвокатска защита на задържани в нощта на 2 септември.

Тя е изпратила препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за упражнено полицейско насилие върху протестиращи граждани. 

От публикации и снимков материал в медиите е видно, че някои полицейски служители са носели боксове, а по униформите им са поставени лепящи емблеми с надпис на английски език: "Един удар. Един убит. Аз решавам. Без угризения", изтъкна Ковачева.

Тя посочи, че поставянето на подобни заплашителни послания на униформеното облекло на служители на МВР цели сплашване на гражданите и е в противоречие с етичните норми и основните принципи при работата на МВР, регламентирани закона. 

Според нея употребата на боксове от полицейски служители е недопустима по Закона за МВР, където са изброени изчерпателно видовете помощни средства. Освен това Ковачева добави, че граждани са посочили, че полицейските служители не са носели индивидуални идентификационни номера.

Омбудсманът настоя и за отговори от вътрешния министър за причините, поради които адвокати на задържани лица не са били своевременно допуснати за среща с тях. Настоява и за предприемане на действия за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР.

На базата на конкретни сигнали до институцията, Ковачева е разпоредила на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода - Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ в София, където са били задържани част от протестиращите. Екипът на място установил, че двама от задържаните са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокати, но те не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

Битите журналисти разказаха за полицейски произвол 

Освен журналиста Димитър Кенаров, който работи за различни чужди медии и е отразявал протести в различни държави, за когото се разбра, че е бил бит и задържан с часове, въпреки че не се е легитимирал и не е провокирал арестите, пострадал е и фоторепортерът на агенция Франс прес Николай Дойчинов, който също е бил удрян и чийто обектив е бил счупен от служител на МВР без никаква причина.

"Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен, казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така. Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол", разказа Кенаров пред bTV.

"Жандармерията започна да избутва хората към фонтана с щитове и агресивно притискане без предупреждение, че трябва да се отстъпва - директно бутаха в лек тръст. Аз тръгнах да отстъпвам, бях с други колеги фотографи, но до мен застана жандармерист. И усетих, че някой започна да ме удря по гърба с палка. Първо по каската, после по гърба. Аз се обърнах, защото сметнах, че не е разбрал, че съм журналист. Вдигнах си апарата, за да го види, при което той директно ми удари апарата с палката и счупи обектива. От ударите с палката лакътят ми е сцепен. Ръката, с която държах фотоапарата, също ми е подпухнала. Имам и охлузвания по гърба", каза пък Дойчинов пред "Клуб Z".

Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това казаха от Европейската комисия по повод случаите на пострадали журналисти по време на протестите в София. Брюксел продължава да следи и съдебната реформа у нас, както и борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде БНТ.

От Еврокомисията напомнят, че журналистите трябва да могат да вършат работата си, дори по време на демонстрации.

В Брюксел следят внимателно събитията в България. Според Еврокомисията по време на протестите няма място за насилие, а употребата на сила трябва да бъде пропорционална.

"ЕК вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите-членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации", каза един от говорителите на ЕК Ерик Мамер.

От Еврокомисията припомниха, че продължават да следят изпълнението на реформите в правосъдната система и борбата с корупцията. В края на месеца Брюксел представи своя доклад за България в рамките на новия механизъм за наблюдение на спазването на принципите на правовата държава.

"Както казахме в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, България е постигнала достатъчен напредък, за да покрие ангажиментите, поети при присъединяването към ЕС. Но в същото време трябва да гарантира продължаването и изпълнението на необходимите реформи. Как ще стане това? Ние очакваме такива гаранции от създадения в страната постмониторингов съвет. В същото време работим с България в рамките на новия Механизъм за спазване на принципите на правовата държава, който ще даде възможност на Комисията да оцени работата на страната по осъществяване на необходимите реформи", допълни друг говорител - Кристиян Виганд.

Новините от днес и със задна дата